Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya spelare tävlar i landstingens budrace

Allt fler aktörer – grossister, läkemedelstillverkare och apotekskedjor – tävlar nu om att leverera läkemedelstjänster till sjukhusen.

Nyligen gav sig grossisten Tamro och läkemedelstillverkarna Baxter och APL in i kampen om läkemedelsservicen till slutenvården i landstingen. De lämnade alla anbud när Sveriges näst största landsting, Västra Götalandsregionen, genomförde sin upphandling av läkemedelsleveranser och tillverkning till slutenvården. Även Apoteket Farmaci lämnade in ett anbud i upphandlingen.

APL vann budstriden om tillverkningen, medan Apoteket Farmaci tog hem leveranserna. Stora delar av läkemedelsförsörjningen ska dock regionen sköta i egen regi.

Apoteket Farmaci har överklagat beslutet om tillverkningen.

Vårdapoteket, som vunnit flera tidigare upphandlingar, deltog inte denna gång. Företaget har bara ett befintligt apotek i Västra Götaland (Alingsås). Inte heller grossisten KD Pharma, numera Oriola, som var med när Kronoberg, Kalmar och Blekinge upphandlade i fjol, lade något bud i Västra Götaland. 

Stockholms läns landsting väntas starta sin upphandling av läkemedelstjänster till slutenvården innan sommaren. Östergötland, Uppsala och Dalarna är andra landsting som står på tur att inleda sitt anbudsförfarande.

Mest läst