Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya läkemedel mot diabetes är sämre

Ett äldre läkemedel mot åldersdiabetes är lika effektivt som och ger färre biverkningar än nyare alternativ. Trots att det är billigare.

Enligt aktuell forskning från John Hopkins School of Medicine i USA har ett av de äldre läkemedlen mot diabetes, metformin, färre biverkningar än nyare och dyrare preparat. Trots att det kontrollerar blodsockernivån lika effektivt.

– Vår studie visar att trots att det finns alla dessa nya läkemedel, så fungerar metformin lika bra och har färre biverkningar, säger Wendy Bennett, professor vid John Hopkins, i ett pressuttalande.

Forskarna har gått igen 166 publicerade studier som undersöker effekt och säkerhet hos diabetesläkemedel. De kunde bland annat se att risken för viktuppgång var mindre med metformin än för de nyare alternativen.

Andra läkemedel mot åldersdiabetes innebar i flera fall risk för farligt låga blodsockernivåer och ett av dem (thiazolidinedion) innebar en ökad risk för hjärtinfarkt.

Forskargruppen kunde inte se några långsiktiga fördelar med något behandlingsalternativ av det enkla skälet att det saknas långtidsstudier av främst de nyare läkemedlen.

Mest läst