Sverige köper antibiotikafabrik för 700 miljoner
Apotek Produktion & Laboratorier (APL) köper en produktionsanläggning för tillverkning av antibiotika i Strängnäs. Staten tar notan på 700 miljoner.

Socialminister Jakob Forssmed och APL:s vd Erik Haeffler.
Statliga Apotek Produktion & Laboratorier AB (APL) har slutit avtal om förvärv av en produktionsanläggning från Meribel Pharma Solutions i Strängnäs som är specialiserad på tillverkning av penicilliner, meddelar APL och regeringen.
Målsättningen är att affären ska säkra en långsiktig kapacitet för tillverkning av smalspektrumantibiotika för hela landet.
— Sverige kommer att köpa en fabrik där antibiotika kan tillverkas som tillgodoser hela det svenska behovet av viktiga antibiotika. Denna investering är central för att säkra tillgången till fungerande antibiotika inom svensk hälso- och sjukvård och för att stärka den svenska beredskapen, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff.
— Läkemedelsfabriken i Strängnäs kommer att kunna göra det som är avgörande för Sverige och för svensk hälso- och sjukvård, fortsätter han.
APL är ett av Europas ledande företag inom tillverkning av extempore och lagerberedningar och har i dag cirka 500 medarbetare och fem tillverkningsenheter i Malmö, Göteborg, Stockholm och Umeå.
— Anläggningen i Strängnäs blir ett värdefullt komplement för tillverkningen i APL:s samhällsuppdrag, säger Erik Haeffler, vd för APL i ett pressmeddelande.
— Detta gäller särskilt APL:s roll avseende beredskap för läkemedelsförsörjning vid kris eller krig. Detta ger oss tekniska förutsättningar att tillverka penicilliner och APL får genom detta förvärv en möjlighet att långsiktigt säkra kapabiliteten för denna tillverkning i Sverige, fortsätter han.
Till Läkemedelsmarknaden säger Erik Haeffler att de med förvärvet i Strängnäs vill utveckla kontraktstillverkningen och vinna fler affärer till Strängnäs samt etablera en försörjningsberedskap i samarbete med kunder.
— Vi kommer även att utforska möjligheten att etablera extemporetillverkning i fabriken – i dag är det inte möjligt för oss att tillverka penicilliner som extempore, säger Erik Haeffler till Läkemedelsmarknaden.
Kommer ni att bedriva någon annan typ av läkemedelstillverkning vid anläggningen?
— Någon annan typ av produktion är inte aktuell. Anläggningen är dedikerad för tillverkning av betalaktamer där penicillin ingår. Enligt regelverk kan ingen annan typ av produktion bedrivas i anläggningen; man kan nämligen inte blanda produktion av betalaktamer med annan läkemedelstillverkning eftersom betalaktamer är mycket kraftiga allergener för personer som är allergiska mot denna typ av substanser, säger Erik Haeffler.
Av den anledningen har APL ingen tillverkning av penicilliner i dag, påpekar han.
— Vi hanterar en del syntetiska antibiotika som extempore, men inget som kommer att påverka tillverkningen i Strängnäs.
Drygt 80 personer arbetar vid anläggningen i Strängnäs och alla anställda behåller sin anställning efter förvärvet.
Regeringen har fattat beslut om en extra ändringsbudget och om riksdagen godkänner förslaget ges APL ett kapitaltillskott på 700 miljoner kronor som möjliggör förvärvet av fabriken.
Riksdagen ska besluta i frågan den 17 juni, och om riksdagen säger ja förväntas tillträde ske under tredje kvartalet 2025.