Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Färre apotek får glesbygdsbidrag – här får man mest

Apotek i tolv län har beviljats stöd från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Tillsammans får de dela på drygt 14 miljoner kronor.

Jämfört med förra året, då det slogs rekord, har antalet apotek som sökt glesbygdsbidrag minskat i år. Totalt är det 51 apotek i tolv län som tillsammans får dela på 14,7 miljoner kronor i glesbygdsbidrag från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

En förklaring till att antalet ansökningar har minskat uppges vara att antalet apotek som uppfyller kriterierna för att få bidrag blivit färre.

— Varje år är det fler apotek som kommer över 15 miljoner kronor, som är gränsen i regelverket för att kvalificera sig för bidrag. Det kan också vara svårt att få tag i behöriga farmaceuter som är en förutsättning för att ett apotek ska kunna hålla öppet, säger Gunilla Rönnholm, enhetschef på TLV, i ett pressmeddelande.

Svensk Farmaci har vid flera tillfällen rapporterat om kämpande apotek på mindre orter. Nu senast om apoteket i Sunnansjö som tvingats stänga för gott.

Den bakomliggande orsaken, i Sunnansjö likväl som på många andra platser, är känd sedan tidigare. Det är bristen på farmaceuter som gör det svårt att hålla igång verksamheterna.

— Det kan vara utmanande att rekrytera personal och även bemanna apotek under delar av året. Kravet på att det ska finnas en farmaceut på plats gör att apoteken behöver hålla stängt eller avvika från sina ordinarie öppettider exempelvis under semesterperioden, säger Gunilla Rönnholm, i pressmeddelandet.

Tre apotek får avslag för 2024 på grund av hög försäljning av receptförskrivna läkemedel i orterna Krokom, Råneå och Övertorneå.

Öppettider är också något som påverkar bidragets storlek. Antalet apotek som får minskat bidrag på grund av begränsade öppettider ökar från 12 till 15 apotek mellan 2023 och 2024.

Även om rörelseresultatet har förbättrats hos landets apotek jämfört med fjolårssiffrorna, så är det fortsatt svårt för många att nå positiva resultat.

Enligt TLV så förbättrades rörelseresultatet 2024 med totalt fyra miljoner kronor, innan bidrag, för de apotek som ansökte om bidrag – både 2023 och 2024. Även om flertalet av dessa apotek förbättrade sina resultat jämfört med 2023 så landar det totala resultatet för 2024 ändå på en negativ nivå.

Störst del av bidragskakan får man den här gången Västerbottens län. Där kommer tolv apotek tillsammans få dela på 3,4 miljoner kronor.

Övriga län som tilldelas glesbygdsbidrag är Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Värmland, Västernorrland och Östergötland.

Det genomsnittliga bidraget är knappt 284 000 kronor per apotek. Det apotek som får högst glesbygdsbidrag under 2024 är apoteket i Liden i Jämtlands län, som får 583 000 kronor i bidrag.

Det lägsta bidraget lämnas till apoteket i Bergsjö på 3 400 kronor. Anledningen till att apoteket i Bergsjö endast får bidrag för en månad är att det närmaste apoteket, som också får glesbygdsbidrag, var stängt en period.

Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat ser TLV ett behov av att ta ett helhetsgrepp och se över utformningen av bidraget.

— Dagens modell ger inte apoteken långsiktigt hållbara ekonomiska förutsättningar för att driva apoteksverksamhet i glesbygd, varken i normalläge eller vid en kris, sa Gunilla Rönnholm, när en rapport om målsättningen för marknaden och tillgången till apotek publicerades i januari 2025.

Läs också: Apotek stänger permanent – hittar inte farmaceuter

TLV: ”Ökad risk för att fler apotek måste läggas ned”

Mest läst