Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Receptarien som blev vd

Solin Chami är ny vd för Doz Apotek – en roll som föregåtts av en spännande resa i branschen. "Jag kommer alltid jobba på apotek, det är själva kärnan i att vara farmaceut", säger hon.

Solin Chami i vit skjorta står bakom hyllor på ett apotek och tittar på saker eller hyllor framför sig.

Det började tidigt för Solin Chami. Redan i ­högstadiet ville hon bli farmaceut.

— Jag var redan då inne på den linjen. Jag gjorde prao i nian på sjukhusapoteket här i Kalmar. Bevisligen lyckades de få mig att tycka att det var kul, säger Solin Chami när hon sitter i huset i Kalmar.

Hit kom hon från Libanon när hon var fyra år, för hon hade en släkting där.

— Jag har bott i Kalmar så länge jag kan ­minnas och är fortfarande stationerad här. Det är ­jättemysigt!

Hon valde natur på gymnasiet, fick behörighet att komma in på farmaceutprogrammet i Kalmar där hon tog examen som receptarie 2004.

Vad var det som lockade med yrket?

— Kombinationen av att jobba med människor och sälja. Jag gillar kontakten med människor, det mötet älskar jag. Jag vill träffa kunder, det är det bästa jag vet. Kombinationen service och läkemedel tycker jag är jätteintressant. Det är viktigt att hjälpa människor samtidigt som det ger ett mervärde.

Hon återvände till sjukhusapoteket som ­vikarie, men blev efter nio månader erbjuden en fast tjänst på ett annat apotek. Senare fick hon ett chefsjobb i Nybro.

Allt det här utspelar sig före omregleringen. I november 2009 skulle Doc Morris öppna apotek.

— Jag såg annonser om att de sökte apoteks­chef, jag skulle få vara med om att starta upp något eget. Det var drömmen! Det var så mycket jag! Det här jobbet ska jag ha! 

Hon fick jobbet och den 14 december 2009 började hon förbereda för allt som behövs för att öppna ett apotek. Sedan öppnade Doc ­Morris sina första apotek i Eskilstuna och Billdal i Kungsbacka kommun, och två stycken i ­Kalmar.

— Som apotekschef fick jag anställa min egen personal vilket var helt underbart, och det var lätt att anställa. Många sökte för det var något nytt och spännande.

— Den största utmaningen var den återkommande frågan ”är ni ett riktigt apotek”. ”Det ser ut som ett apotek, ni har Panodil – men det står inte Apoteket på skylten?”

Solin Chami står med armarna i kors i ett apotek. I bakgrunden syns hyllor med varor och en skylt där det står "Kassa".

Solin Chami blev först chef för det ena ­apoteket i Kalmar, sedan för båda. Sedan regionchef för södra Sverige och sedan för södra Sverige och Stockholm, sammanlagt 35 apotek.

— Det är det som är tjusningen med det här företaget, när man gör ett bra jobb syns det och noteras av ledningen.

Efter det var hon drift- och försäljningschef i tre år innan hon i januari 2025 tillträdde som tillförordad vd för företaget som under åren bytt namn till Lloyds och från december 2022 till Doz Apotek.

Du har titeln tf vd, varför då?

— Våra ägare ville ha mig som vd. ”Du kan apotek, du har gjort en fantastisk resa där apoteken har visat på jättestor utveckling.” Jag bad att få känna på det litegrann och ha tjänsten som driftschef att luta mig tillbaka på om jag faktiskt inte vill det här.

— Jag kan apotek men det är så mycket mer med att vara vd. För mig är det en trygghet att få testa på och få en mjukstart, det var därför vi valde att köra tf vd.

Så det pågår ingen rekryteringsprocess, utan det är ett val du gjort för att få en mjukare start som vd?

— Ja, tanken är att jag tar över som vd från juni.

Hur har det varit så här långt?

— Lärorikt och väldigt utvecklande!  Jag kan apoteken men sedan har vi andra delar som bland annat e-handeln, marknad, inköp, logistik och mycket mer. Arbetet bakom det vi ser i butikerna. Så spännande!

— Det jag har fokuserat på är också att sitta ned med våra medarbetare på servicekontoret och lära känna dem. Hur jobbar de? Vad tycker de funkar och vad skulle de vilja göra annorlunda. Hur ska vi utvecklas tillsammans?

Doz Apotek har i dag 70 apotek, och strävar efter att bli fler.

— Vår ambition är att växa och bli stora i Sverige. I andra länder är vi störst. Vi sitter på stor kompetens inom kedjan och har mycket starka ägare. Så målet är att växa, men det ska vara på rätt lägen självklart!

Har ni satt en siffra på hur många apotek, och hur många år det ska ta att nå dit?

— Nej, vi har inte satt något uttalat mål så.

När Solin Chami tillträdde sa ägarna att förändringarna i ledningsgruppen är en del av ägarnas långsiktiga tillväxtstrategi, där fokus kommer att ligga på att utveckla både den fysiska handeln samt e-handeln.

— Ägarna tror på mig som person som kan verksamheten och framför allt vet vad vår personal och kunderna behöver! Kundvård och välmående personal är en stabil grund som vi bygger vidare på. Vi vill möta våra kunder i butik, e-handeln eller där kunden är just i ögonblicket de behöver vår hjälp, service eller produkter.

— Vi har en björn på kontoret som heter Gunde. Inför alla beslut som vi tar tittar vi på honom och funderar på om det är det bästa för Gunde, för kunden, annars gör vi det inte. 

Gunde som i skidåkaren Gunde Svan?

— Ha, ha, ha! Nej, han fick bara heta det! Det var en tidigare vd som döpte honom och han har följt med oss sedan dess.

För att märka ord, tillväxt, är inte det en utveckling? Tillväxt tänker jag fler, större, mer.

— Vi vill växa, vi behöver fler apotek. ­E-­handeln är tuff för alla aktörer. Vi behöver ha båda. Kombinationen butik med e- handel och snabba leveranser med Wolt gör att vi faktiskt kan möta kunders olika behov.

Solin Chami i arbetskläder talar med en farmaceut bakom disken på ett apotek, där det finns hyllor med medicinska produkter i bakgrunden.

Apotea och Meds är stora aktörer och de satsar i stort bara på e-handel?

— Vi är flera aktörer och vi har våra olika strategier som passar oss och våra långsiktiga mål skulle jag säga. Vi är mer en apotekskedja i grunden där vi har våra kunder, vi har de fysiska butikerna, våra relationer, där vi hjälper kunder långsiktigt att må bra och vara friska hela livet.

— Jag tror att vi når ut till fler målgrupper. Jag har svårt att se oss bara jobba med e-handel och tror på kombinationen för att kunna ge det bästa erbjudandet. 

 Du ser det som en konkurrensfördel?

— Absolut! Framför allt våra äldre vill komma och ha någon att prata med och där gör vi samhällsnytta. Vår apotekspersonal är jättevärdefulla.

Hur ser du på apotekens roll i framtiden med exempelvis fler farmaceutiska tjänster?

— Det är super, super viktigt. Vi välkomnar farmaceutiska tjänster för våra farmaceuter sitter på sådan oerhörd kompetens. Synd att inte utnyttja den mer! Vi behöver ringa läkaren ofta för mindre justeringar.

— Låt oss säga att Simvastatin 40 milligram är restad men 20 milligram finns. Varför kan jag inte få ge kunden två tabletter 20 milligram utan att behöva ringa?  Om vi bara kunde ändra på det hade det blivit så mycket bättre, vi hade hjälpt så många fler kunder och avlastat sjukvården.

— Vår personal är våra lokala experter, våra lokala entreprenörer. Vi välkomnar innovation och testar gärna nya saker! Personalens lokala kännedom och idéer välkomnas och vi vill att de driver apoteken som att de var deras egna. ­Fördelen med en mindre kedja är att man snabbare kan bolla saker med servicekontoret, få svar på frågor och därmed snabbt kunna jobba vidare. 

Det är brist på farmaceuter, hur lockar ni dem till just er?

— Hos oss kan de utvecklas. Jag själv är ett levande bevis på att man kan utvecklas inom det här företaget. Vi matchar ständigt löner i takt med att marknaden ändras för vår befintliga personal och med individuell lönesättning kommer än mer om man gör ett bra jobb.

— Vårt löfte är att utveckla vår personal, bredda deras kompetens, hjälpa dem bli fullfjädrade. Hos oss ska man stanna för att man mår bra, utvecklas och trivs. Inte för att man är bunden till ett bonusprogram.

Solin Chami är en av två som är vd på en apoteks­kedja i Sverige, och som själv är farmaceut. Den andra är Monika Magnusson på Apotek Hjärtat.

Solin Chami säger sig ha stor nytta av sin bakgrund som farmaceut. 

— Jag har alltid varit och är fortsatt nära apoteken, jag vet hur kunder och framför allt våra medarbetare tänker. Jag vet vad vi har för utmaningar på apoteken, på golvet. På service­kontoret är vi väldigt kreativa, men med min bakgrund blir det lättare att anpassa så att det passar apoteken också.

— Vi kan till exempel inte planera in en utbildning när schemat redan är utrullat, och alla har planerat sitt liv efter det. Med respekt för alla andra är den kunskapen och erfarenheten jag har en jättefördel.

— Jag kommer alltid att vara ute på apotek och jobba. Jag kommer hjälpa kunder i Kalmar i sommar. Det kommer jag inte släppa för det är ju själva kärnan i att vara farmaceut.

Mest läst