Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ojämlik­heterna är ett hot mot vaccinations­insatserna”

Allt färre äldre vaccinerar sig mot covid-19, vilket leder till ett mer ojämlikt skydd med både regionala och socioekonomiska skillnader, visar ny studie.

När vaccinationerna mot covid-19 introducerades i december 2020 vaccinerades 95 procent av de äldre, utan några påtagliga skillnader mellan landets regioner.

Nu visar en ny nationell studie att Sverige har gått från ett högt och enhetligt vaccinationsskydd för covid-19 hos de äldre, till ett mer ojämlikt skydd.

Studien som publiceras i tidskriften Public Health omfattar drygt två miljoner individer från 65 år och uppåt, och visar på både regionala och socioekonomiska skillnader.

Under de studerade perioderna för påfyllnads- och säsongsdoser ses en sjunkande andel äldre som fortsatt vaccinerade sig, särskilt i Skåne, Stockholms och Västra Götalands län samt i åldersgruppen 65-80 år.

Studiens lägsta noteringar, under 60 procent vaccinerade, gällde just 65-80-åringar i de tre storstadslänen, för komplett vaccination med en sjätte dos.

Utöver de regionala skillnaderna, och med starkare genomslag, fanns faktorer som inte var kopplade till geografi. I gruppen män, personer födda utanför Sverige och personer med låg inkomst och låg utbildning var andelen som vaccinerade sig markant lägre. Detta är i linje med tidigare studier, och visar att skillnaderna kvarstår trots vissa åtgärder.

En möjlig förklaring till de regionala skillnaderna anses vara bristande nationell samordning och prioriteringar. Forskarna från Göteborgs universitet, Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten menar att resultaten understryker vikten av att minimera regional variation genom riktade insatser.

Både de regionala och socioekonomiska ojämlikheterna beskrivs som ett hot mot vaccinationsinsatserna.

— Den ojämna vaccinationstäckningen ökar sårbarheten för allvarlig covid-19-sjukdom och postcovid, särskilt bland äldre. Nationell samordning är fortfarande viktig för att säkerställa jämlik vaccination och fokus bör vara på socioekonomiskt utsatta gruppen som konsekvent uppvisar lägre upptag, säger studiens förstaförfattare Yiyi Xu, docent i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin.

— Att koppla covid-19-vaccinationer till rutinmässiga hälsoinsatser, som exempelvis influensavaccinering, skulle kunna öka andelen covidvaccinerade, minska de barriärer som tycks finnas och sänka folkhälsokostnaderna, fortsätter Yiyi Xu. 

Mest läst