Här är apoteken som utreds för otillåtet samarbete
Fyra apotek utreds av Konkurrensverket. Ärendena prioriteras eftersom det finns risk för skada för konkurrensen och konsumenterna.

Konkurrensverket utreder misstänkta konkurrensbegränsande avtal mellan fyra apotek.
Konkurrensverket har beslutat att tre nätläkarbolag ska betala konkurrensskadeavgift på sammanlagt cirka 26 miljoner för att ha brutit mot förbudet mot konkurrensbegränsande samarbete, något som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.
Doktor.se ska betala 15 miljoner kronor, Min Doktor betala 6,5 miljoner kronor och Doktor24 betala 5 miljoner kronor. Kry slipper betala konkurrensskadeavgift eftersom bolaget anmälde överträdelserna till Konkurrensverket.
Apotea uppger i ett pressmeddelande att Konkurrensverket även utreder om företag som tillhandahåller apotekstjänster har haft kontakt om att inte buda på sökord motsvarande varandras varumärken vid sökordsmarknadsföring, samt om sådana frågor har diskuterats i branschföreningssammanhang.
Även det har Svensk Farmaci skrivit om.
Mot den bakgrunden har Konkurrensverket i februari ålagt Apotea att inkomma med information rörande eventuella kontakter av ovan nämnda slag.
Apotea samarbetar med Konkurrensverket och bedömer att utredningen befinner sig i ett mycket tidigt skede.
Bolaget anser sig inte ha överträtt konkurrensreglerna men baserat på domen mot nätläkarbolagen, som kom efter drygt tre års utredning av myndigheten, kan man inte utesluta ett motsvarande utfall för Apotea vilket i sådana fall skulle kunna leda till en konkurrensskadeavgift.
Svensk Farmaci har kontaktat Konkurrensverket och de olika apoteken för att få mer information kring ärendet och kan nu berätta att det rör sig om fyra företag i apoteksbranschen som utreds. Enligt Konkurrensverkets ärendelista gäller utredningen misstänkta konkurrensbegränsande avtal mellan konkurrenter.
Ärendena prioriteras eftersom misstanken rör horisontella samarbeten som kan utgöra överträdelser av konkurrenslagen.
”De misstänkta överträdelserna rör en konsumentnära marknad och det finns risk för skada för konkurrensen och konsumenterna”.
— Vi kan bekräfta det Apotea skriver i sitt pressmeddelande, det vill säga att vi har skickat frågor till företaget rörande ett snarlikt förfarande som det i ärendet med nätläkarbolagen. I övrigt råder utredningssekretess och vi kan därför inte lämna några ytterligare uppgifter, säger Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig på Konkurrensverket.
— Det är Apotea som har gått ut med information och det på grund av de börsregler som gäller. I vanliga fall så delar inte vi information i det här skedet för det kan skada vår bevissäkring, säger Malin Berg von Linde, utredare av de aktuella ärendena vid Konkurrensverket.
Blev du överraskad över att Apotea gick ut med information om den pågående utredningen?
— Vi var inte beredda på att de skulle göra det, men det är börsregler som de hänvisar till så det var väl jättebra att de gjorde det. Det visar på ansvarstagande.
Vågar du dig på en gissning hur lång tid utredningen kan ta?
— Alla utredningar är olika, det kommer alltid olika svårigheter, det är olika marknader och olika företag. Vi är i ett läge där vi försöker förstå vad som har hänt, där vi försöker förstå marknaden. Så hur lång tid det kommer att ta går inte att uttala sig om. Tyvärr kan inte säga mer i dagsläget.
I Konkurrensverkets handlingar kring respektive ärende, ett per apotek, framgår att en ”handling till grund för utredning”, ett mejl, kom in till myndigheten den 25 oktober 2024.
Den 17 februari i år ålades de fyra apoteksföretagen att komma in med uppgifter till Konkurrensverket. Efter det har alla företag under februari, mars och april skickat in svar bland annat e-post, chatt-konversationer, skärmdumpar, tjänsteanteckningar och mötesprotokoll.
Förutom Apotea rör det sig om Apotek Hjärtat och Kronans Apotek som båda bekräftar till Svensk Farmaci att de utreds av Konkurrensverket, men för övrigt är kortfattade i sina kommentarer.
— Ja det gör vi. Det är tidigt i processen men självklart bistår vi Konkurrensverket på alla sätt vi kan. Vi kommer inte att kommentera ärendet vidare, säger Felicia Danstål Skiöld, tf presschef vid Kronans Apotek.
— Apotek Hjärtat omfattas av den utredning som Konkurrensverket inlett. Vi samarbetar givetvis fullt ut med Konkurrensverket och kan under utredningens gång inte kommentera den närmare, säger Kim Engblom, pressansvarig Apotek Hjärtat.
Det fjärde apoteket är enligt uppgift Meds, med det vill Meds vd Björn Thorngren vare sig bekräfta eller dementera.
— Vi svarar alltid myndigheter men har dock ingen kommentar till utredningen om den fortfarande pågår, skriver Björn Thorngren i ett sms till Svensk Farmaci.
Läs mer >> Nätapoteken utreds för otillåtet samarbete kring annonser