Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vad händer om jag bryter mot mitt anställnings­avtal?

I mitt anställningsavtal finns en konkurrensklausul, jag kan inte tänka mig att den är giltig då det känns helt orimligt att jag inte ska kunna ta en ny anställning. Vilka konsekvenser kan det leda till att bryta mot klausulen? 

Under pågående anställning är du bunden av lojalitetsplikten vilket innebär att du som anställd inte får agera så att det strider mot arbetsgivarens intressen eller engagera dig i verksamhet som konkurrerar med arbetsgivarens. En konkurrensklausul tar sikte på tiden efter att anställningen upphört och syftar till att förlänga lojalitetsplikten och skydda affären även efter det att du slutat.  

För att det ska vara aktuellt med en konkurrensklausul måste du som är anställd ha en sådan ställning att det är försvarbart. Det kan till exempel innebära att du har en företagsledande position, arbetar med viktiga kunder för verksamheten eller har kritisk kunskap om företagets affärer. Sveriges Farmaceuter avråder från användning av konkurrensklausuler och viten i anställningsavtal. 

Om du skrivit på ett avtal med en konkurrensklausul, kundskyddsklausul eller en klausul om värvningsförbud är avtalet bindande och gäller till dess att domstol eller skiljenämnd förklarar dessa ogiltiga eller beslutar att de ska jämkas. Detta oavsett om du själv gör bedömningen att klausulen är ogiltig eller oskälig. 

Ibland anges att vite utgår om någon av parterna bryter mot avtalet, oavsett om det gäller till exempel konkurrensklausuler, kundskyddsklausuler eller värvningsförbud. Vite är ett på förhand bestämt skadestånd – ett så kallat ”normerat skadestånd” – som utgår om någon bryter mot ett avtal där parterna har avtalat om vite. För att vite ska utgå krävs det att arbetsgivaren kan visa att ett avtalsbrott har förekommit. 

Ta hjälp av Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning innan du skriver på ett anställningsavtal som innehåller en konkurrensklausul eller en vitesklausul. Du kan också vända dig till oss innan du säger upp din anställning för att få guidning i frågan. 

Mest läst