Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tullar väcker oro men läkemedel kan komma att undantas

96 procent av de svenska företag som exporterar läkemedel till USA förväntar sig negativa indirekta effekter av tullarna. Men läkemedel ser ut att få undantag.

UPPDATERAD. USA:s president Donald Trump förklarade på onsdagskvällen, svensk tid, ett ekonomiskt nödläge i USA och tillkännagav tullar på minst 10 procent på alla länder – varav 20 procent på EU.

De införs den 9 april och Donald Trump motiverar dem med att EU har liggande tullar på 39 procent på amerikanska varor.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) är mycket kritisk mot att USA och Donald Trump aviserat kraftigt höjda tullar mot EU.

— Det är obegripligt och sorgligt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

— De här siffrorna som redovisas, jag förstår inte var man får dem ifrån. Vi har ungefär samma tullar i båda riktningar i dag, säger Benjamin Dousa.

Enligt Benjamin Dousa raserar nu Donald Trump ett handelssystem som USA och Europa byggt upp tillsammans och som lett till ”enorma mänskliga framsteg”.

— Från regeringen sida kommer vi göra allt vi kan så att det ska ha så liten inverkan på svensk ekonomi och svenska jobb som möjligt.

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige bedömer situationen som allvarlig.

— Trumptullarna är oroväckande. Jag förväntar mig att den svenska regeringen och EU följer utvecklingen i våra branscher noga. Utan åtgärder riskerar detta påverka inte bara svenska priser, utan också jobben, välfärden och svensk ekonomi, säger Jonas Hagelqvist, vd, IKEM i ett pressmeddelande.

35 procent av de USA-exporterande medlemmarna förväntar sig en direkt negativ påverkan av tullar, medan 76 procent av IKEM:s samtliga medlemmar räknar med negativa indirekta effekter.

Ser man på de medlemmar som exporterar läkemedel förväntar sig 96 procent negativa indirekta effekter av tullarna, enligt IKEM.

På delbranschnivå har läkemedelsindustrin den största exportandelen. Under 2024 exporterade Sverige läkemedelsprodukter till ett värde av 150 miljarder, varav 16 procent till USA. Övriga delbranscher noterade exportandelar i intervall om 6-8 procent.

— Situationen är allvarlig för svensk och europeisk konkurrenskraft, säger Jonas Hagelqvist.

Enligt bland annat Läkemedelsmarknaden och Sveriges Radio ser läkemedel ut att få undantag från tullarna. Men hur det ska tolkas är oklart.

— Vi är jätteoroliga för ingen är vinnare på handelskrig. Vi har inte den fulla bilden, säger Jenni Nordborg, ansvarig för utrikesfrågor på Lif de forskande läkemedelsföretagen till Sveriges Radio.

Enligt det nya beskedet planerar Donald Trump separata tullar för läkemedel längre fram.  

— Det är en välkommen respit då tid är av värde men problemet kvarstår och måste bemötas av Sverige och gemensamt av EU. I förlängningen måste nog EU:s life science-industri göra sig mindre beroende av USA för att minska effekterna av denna typer av extraordinära händelser. Vi slängs in i en kaotisk situation som kan liknas vid Covid-pandemin och de brister som den uppenbarade när det gäller läkemedel och medicinteknik, säger Jessica Martinsson, vd för branschorganisationen SwedenBIO som representerar svenska life science-bolag i ett pressmeddelande.

Mest läst