Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Ett seriöst försök att förklara hur går till”

Amitriprylin har använts mot smärta vid IBS under lång tid. Nu välkomnas försöket att förklara hur det gamla antidepressiva läkemedlet kan lindra smärtan.

Alla patienter med Irritable bowel syndrome (IBS) har någon form av magsmärta av det enkla skälet att det sedan 2016 ingår som ett diagnoskriterium i de så kallade Rome IV-kriterierna. Hur kraftig smärtan är varierar mellan olika patienter och för samma patient över tid.

IBS är en vanlig sjukdom, så vanlig att den utan problem kvalar in över den vedertagna gränsen på en folksjukdom – mer än en procent av befolkningen.

— Prevalensen av IBS i samhället med de rådande, lite stramare, kriterierna är ungefär fem procent. Av dessa är det ungefär 30 procent som söker sjukvård vilket betyder att en stor del av de som har IBS inte upplever problemen så svåra att de behöver hjälp, säger Perjohan Lindfors, överläkare i gastroenterologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och docent vid Karolinska institutet i Solna.

Att det gamla tricykliska antidepressiva läkemedlet amitriptylin hjälper mot mag­smärtorna vid IBS är något som läkare har vetat länge, men det var först 2023 som en stor dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad studie vetenskapligt kunde verifiera att det verkligen var så också i primärvården.

— Det var en väldigt bra studie på många sätt. Dels för att den undersökte patienter i primärvård och kunde visa att det fungerar på en vanlig primärvårdspopulation och dels för att den var stor och välgjord. Den fick också mycket uppmärksamhet, säger Perjohan Lindfors.

Amitriptylin är nu en etablerad behandling som är förstahandsvalet vid behandling av smärta vid IBS även inom primärvård.

När det gäller den föreslagna mekanismen för amitriptylins smärtlindrande effekt via opioid-receptorerna tycker han att det är en mycket intressant hypotes.

— Det är ett seriöst försök att förklara hur det skulle kunna gå till. Det är en jättespännande modell som det verkligen är värt att titta vidare på, tycker jag. Men det är väl inte så att man kan säga att vi har hela förståelsen ännu, ofta vill man ju att resultaten ska upprepas av andra forskargrupper och så. Men superspännande och det känns ju också logiskt att smärtlindringen skulle vara kopplad till en påverkan på opioid-receptorerna, säger Perjohan Lindfors.

Läs mer >> Så lindrar det anti­depressiva läke­medlet smärta

Mest läst