Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svensk läkemedels­export tappar fart – första minskningen på tio år

Svensk läkemedelsexport sjönk under 2024 jämfört med 2023, visar nya siffror från SCB.
- Att den uppåtgående trenden för läkemedelsexporten har brutits är bekymmersamt för svensk ekonomi, säger Frida Lundmark, sakkunnig på Lif.

Under den senaste tioårsperioden har den svenska läkemedelsexporten vuxit med 180 procent, och rekordåren har avlöst varandra.

Men nu är den sviten bruten.

2024 sjönk Sveriges varuexport generellt med 1 procent i värde jämfört med 2023, enligt färsk statistik från SCB. Varuimporten minskade med 3 procent i värde under samma period. Sett till volym var dock varuexporten oförändrad och varuimporten minskade med 1 procent.

När det gäller läkemedel visar statistiken att Sverige exporterade läkemedel för 150,9 miljarder 2024, jämfört med 152,5 miljarder under 2023.

Fler siffror vad gäller läkemedel:

  • Inom läkemedel noterades en minskning i exportvärdet med 3 procent och i volym med 3 procent under fjärde kvartalet 2024 jämfört med motsvarande period 2023.
  • För helåret 2024 sjönk läkemedelsexporten med 1 procent i värde och med 2 procent i volym jämfört med helåret 2023.
  • Samtidigt ökade importen av läkemedel med 10 procent i värde och 12 procent i volym under fjärde kvartalet, medan helårsimporten steg med 14 procent i värde och 15 procent i volym.

Frida Lundmark, life science-expert på De forskande läkemedelsföretagen, Lif, har gått igenom SCB:s statistik och kommenterar nedgången:

— Vi kan konstatera att Sveriges läkemedelsexport backade något 2024, både i värde och volym, och att det följer den allmänna utvecklingen med en minskad svensk varuexport generellt. Samtidigt ökade importen av läkemedel under samma period. För att förstå de bakomliggande orsakerna krävs mer analys, men att den uppåtgående trenden för läkemedelsexporten har brutits är bekymmersamt för svensk ekonomi, säger Frida Lundmark i ett pressmeddelande.

Även om exporttappet inte är dramatiskt är det en signal att ta på allvar, säger Frida Lundmark.

— Läkemedelsbranschen är en svensk basnäring med stor betydelse för svensk tillväxt, välfärd och motståndskraft. För att Sverige ska vara attraktivt i den tuffa internationella konkurrensen behövs fortsatta satsningar på life science-området, som främjar företagens investeringsvilja inom läkemedelsutveckling och produktion.

Läs mer >> Svensk läkemedels­export fortsätter att slå nya rekord

Positiva siffror för svensk läkemedels­export

Mest läst