”Skapa en attraktiv bransch för framtidens farmaceuter”
Tillsammans med arbetsgivarna vill Sveriges Farmaceuter göra apoteksbranschen attraktiv för farmaceuter.
- Först när vi är där kan vi råda bot på farmaceutbristen, säger förhandlingschef Annika Hage Nederström.

Sveriges farmaceuters förhandlingschef Annika Hage Nederström och förbundsordförande Agnieszka Madej.
Avtalsrörelsen är i gång och i förra veckan gick arbetsgivarorganisationen Svensk Handel ut med sina krav inför årets avtalsförhandlingar. Sveriges Farmaceuter presenterar nu sina avtalskrav för apoteksbranschen, krav som de hoppas gör apoteksbranschen till en bättre arbetsplats för farmaceuter.
Tillsammans med Svensk Handel och apotekskedjorna vill förbundet kunna utveckla villkoren i kollektivavtalen med målet att farmaceuter väljer att söka sig till branschen och verka där över tid.
— Vi vill säkerställa att våra medlemmar får nödvändig återhämtning i form av semester och pauser under arbetsdagen men också att det går att kombinera arbetet med privatlivet. Tillsammans med arbetsgivarna vill vi göra apoteksbranschen attraktiv för farmaceuter. Först när vi är där kan vi råda bot på farmaceutbristen, säger förhandlingschef Annika Hage Nederström i ett pressmeddelande.
Hon anser att det är viktigt att medlemmar ska kunna påverka när de får semester och kraven handlar om att semesterlagen ska tillämpas fullt ut.
Förbundet lyfter vikten av att farmaceuten får möjlighet att kompetensutveckla sig för att kunna leva upp till kraven på att arbeta i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.
De ställer också krav på en utvecklad dialog mellan lokala parter om hur lönestrukturen ska skapa möjligheter att belöna goda arbetsinsatser.
Sveriges Farmaceuter vill tillsammans med arbetsgivarna se över förutsättningarna för att arbeta som farmaceut genom att ta fram riktlinjer för ett hållbart arbetsliv. För att branschen ska vara attraktiv för farmaceuter krävs ett nytt förhållningssätt som bygger på att tillvarata medarbetares kompetens, initiativ och engagemang.
— Fokus ska ligga på hur vi skapar förutsättningar för stimulerande samtal, samarbete och gott medarbetarskap i apoteksbranschen, säger Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges Farmaceuter i pressmeddelandet.
Nya krav på hållbarhetsrapportering från EU, till exempel CSRD, ställer krav på att genomlysa verksamheterna på ett nytt sätt och rapportera faktorer som till exempel stress, utbildning och arbetsmiljöfaktorer.
Förbundet anser att det är parternas gemensamma ansvar att rapporteringen blir något annat än ”ytterligare en checklista med KPI:er och åtgärdspunkter”.
— Vi ser nu möjligheterna till ett större helhetsgrepp för branschen att åstadkomma hållbara lösningar över tid.
Läs mer >> “Arbetsgivarna måste ta farmaceuternas arbetsmiljö på allvar”
Receptarier har större risk att bli sjuka av stress
“Arbetsmiljön är avgörande för viljan att arbeta som farmaceut”