Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ministerns svar på kritiken mot ett höjt högkostnads­skydd

Fem fackförbundsordföranden och många med dem anser att förslaget om att höja taket i högkostnadsskyddet är ett direkt hot mot en jämlik hälsa i Sverige.
- Det är helt nödvändigt att vi lägger mer pengar på läkemedel, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Från den 1 juli 2025 vill regeringen och Sverigedemokraterna ändra nivåerna i högkostnadsskyddet, något som Svensk Farmaci tidigare har rapporterat. Förslaget är att kostnadstaket höjs med 900 kronor från 2 900 till 3 800 kronor.

Den nedre gränsen för att få rabatt höjs även från dagens 1 450 kronor till 2 000 kronor.

Förslaget har mötts av kritik från bland annat 27 patient- och intresseorganisationer som i ett gemensamt nödrop i en debattartikel i Aftonbladet kräver att regeringen stoppar höjningen.

I går, den 17 februari när remisstiden tog slut, överlämnade Reumatikerförbundet en namninsamling med 25 000 underskrifter från över 40 organisationer till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i protest mot att höja taket i högkostnadsskyddet.

I dag skriver fem fackförbundsordföranden inom hälso- och sjukvården: Sineva Sineva Ribeiro Vårdförbundet, Cecilia Winberg Fysioterapeuterna, Ida Kåhlin Sveriges arbetsterapeuter, Sofia Rydgren Stale Läkarförbundet och Agnieszka Madej Sveriges Farmaceuter en gemensam debattartikel i Göteborgs-Posten där de anser att regeringens förslag är ett direkt hot mot en jämlik hälsa i Sverige.

”Det här förslaget slår hårt mot de som redan kämpar för att få ekonomin att gå ihop – tyngda av skenande utgifter. Redan nu möts vi av berättelser från medlemmar som vittnar om att patienter inte tagit ut sina receptbelagda mediciner. De som har råd hämtar ut sin medicin – de som inte har råd får vänta, försämras eller utesluts från behandlingen helt och hållet” skriver de fem fackförbundsordföranden och fortsätter.

”För den stora grupp personer med funktionsnedsättning som är i behov av hjälpmedel för den dagliga livsföringen, och som redan i dag drabbas hårt av höga egenavgifter, skulle ett höjt högkostnadsskydd för läkemedel slå ännu hårdare. Detta går emot hela grundprincipen i Hälso- och sjukvårdslagen som slår fast att vård ska ges på lika villkor”.

Debattörerna anser vidare att höjda egenavgifter riskerar att driva upp kostnader för sjukvården på sikt. När patienter inte följer sin behandling kan tillstånd förvärras och kräva mer resurskrävande behandling senare.

De anser att det är en framgång att den medicinska utvecklingen möjliggjort behandling av allt fler sjukdomar, och är medvetna om att det har inneburit ökade läkemedelskostnader för staten.

”Att lägga ansvaret för dessa ökade kostnader på de mest utsatta grupperna är däremot inte lösningen. Vi uppmanar nu sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson att omedelbart tänka om. Vi kan inte acceptera att några hundralappar kan avgöra vem som får vård och inte. Ingen ska tvingas till att bortprioritera sin hälsa”.

Förslaget på en höjning av taket i högkostnadsskyddet möts av kritik, hur ser du på den kritiken?

— Det är helt nödvändigt att vi lägger mer pengar på läkemedel. Vi har i budgeten för i år lagt till sex miljarder mer därför att det är en konstant ökning av läkemedelskostnaderna. Det är klart att det finns mycket att göra kring vilka läkemedel man köper in, men det ska ses i utvecklingen av att allt mer kan behandlas med läkemedel och det innebär att det är en allt större del av hälso- och sjukvården. Det är också i det perspektivet som riksdagen har fattat beslut om att patientavgifterna ska höjas, säger Acko Ankarberg Johansson till Svensk Farmaci.

— Därför finns ett förslag från regeringskansliet om hur det ska göras, och nu är remisstiden snart slut. Därefter kommer regeringen att gå igenom remisserna och vi fattar ett beslut om hur regeringen ser på frågan.

Enligt tidsplanen ska förslaget lämnas till riksdagen den 18 mars, hinner ni?

— Vi får återkomma till det, det går inte att avgöra just nu.

Enligt förslaget ska de ändra nivåerna i högkostnadsskyddet träda i kraft den 1 juli 2025?

— Allt beror på vilket förslag regeringen lämnar.

Låter det rimligt att ändringarna kan träda i kraft den 1 juli?

— Det kan jag inte avgöra. Vi får återkomma när regeringen har ett förslag.

Läs mer>> “Höjt högkostnads­skydd ger sämre arbets­miljö för farma­ceuterna”

Apoteken oroas över höjt högkostnadsskydd

Kritik mot dyrare läkemedel: “Ännu sämre än vi befarade”

Mest läst