Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Höjt högkostnads­skydd ger sämre arbets­miljö för farma­ceuterna”

Ett höjt högkostnadsskydd kan leda till hotfulla situationer, ökad stress med risk för patientsäkerheten samt att farmaceuterna i än högre utsträckning drabbas av etisk stress. Det anser Sveriges Farmaceuter.

Från den 1 juli 2025 vill regeringen och Sverigedemokraterna ändra nivåerna i högkostnadsskyddet, något som Svensk Farmaci tidigare har rapporterat. Förslaget är att kostnadstaket höjs med 900 kronor från 2 900 till 3 800 kronor.

Den nedre gränsen för att få rabatt höjs även från dagens 1 425 kronor till 2 000 kronor.

Därutöver föreslås en sänkning av rabatten.

Förslaget har mötts av kritik från bland annat 27 patient- och intresseorganisationer som i ett gemensamt nödrop i en debattartikel i Aftonbladet kräver att regeringen stoppar höjningen

Sveriges kommuner och regioner, SKR, varnar i sitt remissvar för de konsekvenser de ökade kostnaderna för läkemedel kan få för enskilda, i synnerhet personer med lägre betalningsförmåga.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat har Sveriges Apoteksförening genomfört en enkätundersökning hos apotekens medarbetare som visar att 67 procent minst en gång i veckan möter kunder som avstår från att hämta ut sina läkemedel på grund av kostnaden. Av dessa ser 27 procent att detta hända dagligen.

Nästan 90 procent av respondenterna bedömer att den föreslagna förändringen kommer att leda till att ännu fler patienter avstår från sin behandling.

Sveriges Farmaceuter skriver i sitt remissvar att promemorian inte har en tillräcklig konsekvensutredning för att det ska gå att ta ställning och stödjer därför inte förslaget.

”Konsekvensen av förslaget blir att fler individer rimligtvis inte har råd med sina läkemedel” skriver Agnieszka Madej och Björn Södergård, ordförande respektive professionsutvecklare på Sveriges Farmaceuter i remissvaret.

”Om fler individer inte kommer att kunna hämta ut sina läkemedel så som det är tänkt på grund av ekonomiska begränsningar leder detta till att det blir ofrivilliga behandlingsuppehåll med sämre behandlingsresultat, ökat lidande och en sämre folkhälsa i förlängningen”, fortsätter de.

Agnieszka Madej och Björn Södergård anser även att om inte patienterna får den läkemedelsbehandling som de behöver så kommer det att leda till fler besök på akuten, fler inläggningar på sjukhus samt ökade sjukskrivningar.

Något de saknar i konsekvensanalysen.

”Det är även mycket uppseendeväckande att inte heller konsekvenserna för farmaceuterna på apotek analyseras i promemorian. Ekonomiska diskussioner på apoteken är redan i dag mycket betungande för farmaceuterna och gör att farmaceuternas huvuduppdrag, det vill säga att se till att kunderna kan använda sina läkemedel på rätt sätt, blir lidande” skriver de två företrädarna.

”Med förslaget i promemorian riskerar denna situation att förvärras och att de ekonomiska diskussionerna tränger undan den viktiga farmaceutiska informationen mer framöver vilket även det kommer att leda till ökade kostnader i hälso- och sjukvården”, fortsätter de.

”De ekonomiska diskussionerna riskerar även att leda till en sämre arbetsmiljö för farmaceuterna där det finns risk för hotfulla situationer, ökad stress med risker för patientsäkerheten, samt att farmaceuterna i än högre utsträckning drabbas av etisk stress på grund av förslaget”.

Läs mer >> Apoteken oroas över höjt högkostnadsskydd

Kritik mot dyrare läkemedel: “Ännu sämre än vi befarade”

Mest läst