Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkare skrev ut läkemedel för dödshjälp – apoteks­personal anmälde

En läkare blir av med sin legitimation efter att apotekspersonal uppmärksammat Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om att han skrivit ut läkemedel för avlivning av djur – för att använda vid dödshjälp. Det skriver Dagens ETC.

Läkaren, som är i 80-årsåldern och varit pensionerad i 20 år, har skrivit ut läkemedlet pentobarbitalnatrium vilket kan ges i dödshjälpssyfte till människor och används för avrättningar i samband med dödsstraff. I Sverige används det för att avliva djur.

När läkaren hämtat ut läkemedlet som kapslar ska han ha sagt till apotekspersonalen att han ska frysa in för framtida personligt bruk, skriver Dagens ETC. Apotekspersonalen har sedan informerat Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, om läkarens planer. I doseringstexten har läkaren uppgett att det är för eget bruk.

Läkaren har hämtat ut läkemedlet vid två tillfällen under 2022. Vid det andra tillfället har han uppgett att läkemedlet ska användas för aktiv dödshjälp. Till sig själv, om han inte får ett värdigt liv, eller till vänner och bekanta.

Dagens ETC skriver att läkaren uppger för Ivo att han inte vet vilka de slutgiltiga patienterna var, men att han har försäkrat sig om att preparatet har kommit till användning där det funnits ett stort behov.

Tidningen skriver också att att läkaren uppger att han aldrig har överlämnat pentobarbitalnatrium direkt till någon patient, men att han vid båda tillfällena ska han ha gett bort alla kapslar som hämtats ut.

Ivo har beslutat att mannen blir av med sin legitimation med omedelbar verkan.

Mest läst