Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Region Östergötland skjuter fram beskedet om uppsägningar

Region Östergötland skjuter fram varslet som omfattar 900 anställda, inklusive farmaceuter. Först i september kommer besked om uppsägningar att kunna ges.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat går de flesta regioner med ett kraftigt underskott och har tvingats till besparingar.

För tre månader sedan meddelade ledningen för Region Östergötland att de varslar 900 anställda om uppsägning.

I Region Östergötland arbetar ett 70-tal farmaceuter varav ett 60- tal är medlemmar i Sveriges Farmaceuter.

Förhandlingarna med de 13 berörda fackförbunden inklusive Sveriges Farmaceuter pågår och planen har varit att uppsägningarna ska kunna meddelas före sommaren.

Men flera av fackförbunden har riktat skarp kritik mot regionledningen och varselprocessen.

Förra veckan lämnade Vårdförbundet förhandlingarna.

Nu har regionledningen tagit till sig av fackförbundens kritik och skjuter fram tidsplanen för genomförandet av varslet, skriver Corren.

Regiondirektören Mikael Borin förklarar att det innebär att uppsägningsbeskeden kan ges först efter sommaren – i september månad.

— Vi har jobbat i två parallella processer kan man säga. Dels med att ta fram en ny arbetsorganisation som ska vara en anpassning till ett minskat antal medarbetare. Dels med att förhandla om driftsområden och turordningslistor med fackförbunden. Under den processen har de fackliga organisationerna velat se en färdig arbetsorganisation innan förhandlingarna om uppsägningar avslutas, säger regiondirektör Mikael Borin till Corren.

Fackförbunden kommer nu att ska få ta del av den nya arbetsorganisationen innan man går vidare med processen för uppsägningar. Planen är att den nya arbetsorganisationen ska kunna presenteras för fackförbunden i början av juni.

— Vi är glada att arbetsgivaren nu tagit till sig av våra synpunkter på processen med att hantera varslet och nu förhandlar den nya organisationen före de verkställer uppsägningarna. Det är viktigt både för att säkerställa att kvarvarande verksamhet kan fungera på ett så bra sätt som möjligt och för att vi som förbund ska kunna säkerställa rättssäkerheten för våra medlemmar som drabbas av uppsägningar, säger Johan Thesslin, ombudsman på Sveriges Farmaceuter till Svensk Farmaci och fortsätter.

— Förbundet har varit drivande i det fackliga påverkansarbetet i relation till Region Östergötland och det är skönt att arbetet nu burit frukt.

Vårdförbundet i Östergötland meddelar att de nu återvänder till förhandlingsbordet.

Läs mer>> Förbundet djupt bekymrade över regionernas besparingar

Mest läst