Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Öppnar utställning på apotek för att sprida farmaci­­historia

Apotekare Mantas Giga öppnar utställning på Apoteket Renen i Sala.
- Kraften i historien är ovärderlig, vi bör definitivt komma ihåg den och lära oss något nytt av den, säger Mantas Giga.

Apotekschef Mantas Giga på Apoteket Renen i Sala har inte alltid haft ett intresse för farmacihistoria.

Men han har det nu.

Ett stort och levande intresse som har vuxit och fått näring sedan han började på Apoteket Renen 2022.

— Vi kan vara väldigt fokuserade på försäljning och att få apoteksverksamheten att överleva. Men ibland finns det små saker som kan göra folk glada. Det räcker långt. Mitt mål är att sprida kunskap, säger Mantas Giga.

Vid en första inventering av sin arbetsplats så hittade han en kartong med hundratals gamla personalbilder, som Svensk Farmaci har uppmärksammat tidigare.

Nu har Mantas Giga hittat två stora kartonger med läkemedelsflaskor, läkemedelsburkar och gamla recept.

— De har sparat förpackningar som är gjorda 1918, 1925 och så vidare. De är 100 plus år gamla. Det är väldigt intressant. Och jag vet varför de är kvar! Det är personal som har gömt dem. Lokalen är väldig stor och de har byggt om apoteket väldigt många gånger. Så personalen gömde kartongerna och sedan glömde dem.

Varför gömde de kartongerna?

— Det är en väldigt bra fråga. Inget vet. Jag visste att kartongerna stod i det här skåpet och eftersom jag har ett stort intresse för farmacihistoria har jag nu gått i genom dem och läst på. Det är min hobby och det har tagit några veckor.  Det är saker som inte finns längre. I dag använder du svengelska, halvengelska och halvsvenska. Men det här är latinsvenska, hälften svenska och hälften latin. Det är ordblandningar som inte existerar längre.

Mantas Giga berättar att hans kollega apotekstekniker Eva Ljungkvist nu har tagit bilder på alla de nya fynden. De kommer att rama in bilderna för att sedan öppna en mini-utställning med dem på Apoteket Renen i Sala som kunderna och andra besökare är välkomna att besöka.

Apotekschef Mantas Giga på Apoteket Renen i Sala.

Mantas Giga anser att kraften i foton, flaskor och burkar är ovärderlig, vi bör definitivt komma ihåg historiken anser han och kanske lära oss något nytt.

— Generellt glömmer vi historien. Majoriteten av de här gamla läkemedlen är toxiska och kan orsaka cancer eller någon hormonell sjukdom. Men då för 50 eller 100 år sedan var det vanliga läkemedel, säger Mantas Giga och fortsätter.

— Då kan man tänka på de nya läkemedel som man använder nu. Till exempel diabetesläkemedel som hela världen vill ha för de har visat sig även fungera mot obesitas. Om 50 år kanske de hittar gamla kartonger av de läkemedlen och har då lärt sig att de läkemedlen har orsakat någonting de inte visste då.

Läs mer>> Återfunna bilder berättar apotekets historia

Mest läst