Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Återfunna bilder berättar apotekets historia

Mantas Giga är ny chef på Apoteket Renen i Sala. Vid en första inventering av sin nya arbetsplats så hittade han en kartong med hundratals gamla personalbilder. Nu vill han veta mer om apotekets historia.

– Det är intressanta bilder som visar hur apoteket såg ut förut, men också privata festbilder. Jag tror att de är från 1990-2000-talet, säger Mantas Giga.

Efter fyndet frågade han runt bland de anställda, men inte ens de som jobbat längst på arbetsplatsen kände igen de gamla bilderna. De tycks ha legat bortglömda i många år.

– Ingen av dem som är med på dem jobbar kvar på apoteket längre, säger Mantas Giga.

Här är lådan och några av de gamla bilderna.

Lådan med bilder från apotekets historia.

Han har ett levande intresse för farmacihistoria och känner till att det första apoteket i Sala öppnade redan på 1700-talet samt att Renen flyttade till sin nuvarande adress på Drottninggatan för över femtio år sedan.

– Apoteket Renen ligger i en stor lokal, som byggts om några gånger. Det var ett viktigt apotek i regionen, då närmaste konkurrenter fanns i Västerås och Uppsala. Alla som bodde i den här delen av landet kom hit. Det jobbade mellan 12-15 personer på apoteket. Nu för tiden är det bara i storstäder så man har så mycket personal, säger han.

Förutom bilderna har Mantas Giga också hittat en beskrivning av apotekets historia och gamla recept över hur man blandade ihop läkemedel på 1960-, 1970- och 1980-talet. En del saker har han samlat i ett museiskåp.

Nu vill han gärna komma i kontakt med gamla medarbetare som kan berätta hur det var att arbeta på Apoteket Renen förr i tiden och kanske vill ta del av de gamla bilderna.

– Det gör mig glad att någon investerat tid och lämnat kvar det här på apoteket. Jag vill lägga upp beskrivningen om apoteket på Wikipedia. Jag vill också samla berättelserna om apoteket i en pärm eller på datorn så att jag kan skicka vidare dem till andra apotekschefer och på så sätt bevara dem för framtiden, säger Mantas Giga.

Några av de hundratals bilder som Mantas Giga återfann.

Andra läser