Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmeceut­utbildningen gjor­de henne till svensk mästare

Utbildningen och över 20 år i apoteksbranschen har gjort Ulrika Fjellborg bäst i Sverige – på lakrits.
- Jag önskar att folk vågar satsa lite, vågar prova på och kliva utanför komfortzonen, säger Ulrika Fjellborg.

Ulrika Fjellborg pluggade till receptarie vid Uppsala universitet och gick ut 2001.

— Jag är från Kiruna ursprungligen men for ner till Uppsala för att plugga. Sedan var vi ett par stycken här uppifrån som började att fundera, finns det inga jobb i Norrbotten? Vi blev inte uppvaktade överhuvudtaget från apoteken i Norrbotten utan bara från södra Sverige. Så vi ringde till områdeschefen och sa att vi var tre farmaceuter som undrade om det inte finns några jobb i Luleå. Sedan tog det typ tio minuter så hade vi alla jobb. Perfekt!, säger Ulrika Fjellborg.

Ulrika Fjellborg började på Apoteket AB, blev sedan chef på Apoteksgruppen och jobbar nu som timanställd på Apotek Hjärtat.

Vid sidan om det har hon skrivit sex böcker men även om och om igen blivit prisad för sina karameller i Sverige, Finland och Storbritannien.

— Det började med att jag väntade mitt första barn och blev total sysslolös. Jag är en sådan där människa som gärna vill pyssla med någonting. Då var det någon som sa att koka polkagrisar, det kan man inte göra hemma. Då sa jag att det borde man väl visst kunna göra. På den vägen är det.

Karamellkokandet växte och 2012 startade hon företaget Gammelstads knäck och karamell i Luleå.

— Då var det väldigt litet och på sidan om en heltidstjänst som apotekschef. Men 2018 hade verksamheten vuxit och jag jobbade två heltidstjänster. Då sa jag att nu får det vara bra. Jag provar och se om det funkar att ägna mer tid åt företaget och än så länge flyter det på bra.

Väldigt bra, ska väl tilläggas.

På Vår- och Lakritsfestivalen i Stockholm prisades Ulrika Fjellborg för Sveriges bästa lakrits 2024.

— Det är jätteroligt. Jag får alltid nypa mig själv lite i armen när jag får sådana utmärkelser. Jag kommer från lilla Luleå, jobbar oftast ensam och då är det skönt att känna man slår ut de stora fabrikerna.

Ulrika Fjellborg berättar att framgångsreceptet är att vara väldigt noga med smakerna och smakupplevelsen, något som hon kan härröra till sin farmaceututbildning

— Jag vet hur smaksinnena funkar och hur man ska få den bästa upplevelsen.

Vidareutveckla, hur hänger det ihop med din utbildning till receptarie?

— Man får en utbildning i hur sinnen och kroppen fungerar. När jag pratar med läkemedelsutvecklare pratar de till exempel om hur man gör en barnsmak på en Alvedon. Vad är det för smaker de försöker dölja men vissa får vara kvar för att det ska kännas att det är en medicin och inte godis.

— Jag vet hur syror påverkar munnen. Äppelsyra kontra citronsyra. Jag vet vad som ger mest salivstimulering, vill jag ha det eller vill jag inte ha det. Om jag har en högre salivstimulering vad händer då? Jo, det frisätts en massa enzymer i saliven som kan bryta ned det du stoppar i munnen. Vad händer med det då? Smälter det fortare? Smälter det saktare? Vilken smak kommer först? Vilken smak kommer sedan? Jag jobbar mycket kemiskt med att plocka fram hur det funkar i munnen.

Anser du att du har ett stort mervärde av din utbildning, kunskaper och erfarenheter som farmaceut?

— Absolut! Jag vet inte hur man ska förklara men jag får en känsla för hur saker funkar. Även något som är väldigt allergent, kan jag ersätta det med något annat som ger ungefär samma smakupplevelse. Vissa typer av vanilj kan ersätta vissa mandeltoner till exempel för att man inte vill ha in mandel. Jag försöker hela tiden jobba för att det ska bli så bra som möjligt.

I vinnarlakritsen till vänster har Ulrika Fjellborg “satt lite hallon för det fyller upp andra körtlar på tungan som gör att du tar emot blodapelsinsensationen bättre”.

Vad gjorde att du vann just med den här lakritsen?

— Den är väldigt balanserad och så är det lite roligt med blodapelsin och saltlakrits tillsammans. Annars har det varit samma saltlakrits som har plockat hem de andra priserna. Det är mycket med smakupplevelse av sötma och salt för att få det balanserat men ändå få det salt, salt, salt. Där har vi fått många råd ifrån finska salmiakföreningen för att den ska bli perfekt!

— Men med den här nya så kollade vi på vilka smaker som stöttar varandra. Hallon till exempel gör att du känner blodapelsinsmaken starkare. Så då sätter man till lite hallon för det fyller upp andra körtlar på tungan som gör att du tar emot blodapelsinsensationen bättre än om det bara hade varit blodapelsin.

— När du då lägger till blodapelsin blir det lätt beskt i och med att smakkörtlarna är så på g. Då får man jobba runt det så att det inte blir för bittert i samband med lakrits. Rätt kombination av råvaror för den rätta smakupplevelsen, och att den är väldigt snygg orangeröd runt det svarta så den är estetiskt tilltalande också.

Varje år vid jul tar Ulrika Fjellborg även fram en egen senap, som brukar förbokas och sälja slut direkt.

— En egen senap måste jag nästan ha med min bakgrund.

Hon hoppas att företaget fortsätter att växa och utvecklas så att hon kan ha någon timanställd så att hon själv kan få tid att jobba mer på apoteket för att hålla koll.

— Jag blir så sjukt nyfiken och vill kolla vad det har kommit för nya mediciner. Hela tiden är jag inne på läkemedelsverkets hemsida och kollar vad det är för nya grejor som kommer!

Ulrika Fjellborg är väldigt nöjd med att hon har använt sin farmaceututbildning till att utveckla sig själv, gå vidare och göra annat samtidigt som hon har en fot kvar i apoteksvärlden.

— Jag önskar att folk vågar satsa lite, vågar prova på och kliva utanför komfortzonen. Inte för att alla farmaceuter ska byta yrke, för det verkar vara många som går och tar andra banor, men man kan alltid gå tillbaka. Det behövs alltid folk på apoteken. Det blir mycket mer spännande om man inte gör samma sak varje dag! Och så blir man passionerad när man kommer tillbaka till apoteket. Då blir man så sjukt kundintresserad och engagerad och då blir man en mycket bättre farmaceut.

Mest läst