Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

250 hemsidor stängda efter försäljning av falska fetmaläkemedel

279 webbplatser som utgav sig för att vara nätapotek stängdes ned, av dem sålde mer än 90 procent falska läkemedel för viktminskning.

Cybersäkerhetsföretaget Brandshield har stängt över 250 webbplatser som säljer falska versioner av viktminsknings- och diabetesläkemedel i klassen GLP-1-analoger, säger Brandshields vd Yoav Keren till nyhetsbyrån Reuters.

GLP-1-analoger såsom Ozempic, Wegovy och Saxenda utvecklades för typ 2-diabetes men har även visat sig vara effektiva mot obesitas eftersom de minskar aptiten och gör att magen töms långsammare.

Brandshields vd Yoav Keren säger till Reuters att av de 279 apotekswebbplatser som de stängde förra året var mer än 90 procent relaterade till GLP-1-läkemedel.

— Jag skulle inte bli förvånad om brottslingar försöker använda den växande populariteten för dessa läkemedel till att sälja fler förfalskningar, säger Yoav Keren till Reuters.

Sjukdomsfall kopplade till falska versioner av Ozempic och andra GLP-1 har rapporterats i minst nio länder inklusive Belgien, Storbritannien, Schweiz och USA.

Brandshield har arbetat med den branschstödda organisationen Pharmaceutical Security Institute (PSI), för att ta ned webbplatserna. PSI:s medlemmar, som inkluderar Lilly och Novo, har valt ut vilka läkemedel de ska rikta in sig på, samlat bevis på att produkterna är förfalskade och sedan skickat in det till företagen som är värdar för webbplatsen.

Under 2023 har Brandshield rapporterat totalt 1 655 webbsajter för marknadsföring av falska läkemedel. Förutom falska GLP-1-analoger förekom förfalskningar av bland annat hormonrelaterade läkemedel och cancerbehandlingar.

Brandshield tog också ned 3 968 inlägg på sociala medieplattformar för falska droger i alla kategorier förra året, varav nästan 60 procent hittades på Facebook.

Svensk Farmaci har berättat att Läkemedelsverket tidigare varnat för att förfalskade Ozempic säljs på den svarta marknaden. Förfalskningarna marknadsförs ofta på sociala medier och på webbplatser som utger sig för att vara nätapotek.

Injektionspennor med falsk märkning som Ozempic (semaglutid, 1 mg, injektionslösning) har hittats hos grossister i EU och Storbritannien.

— Ozempic är ett receptbelagt läkemedel och vi avråder starkt från att ge sig ut på nätet för att själv få tag i det. Läkemedelsverket har hittat olaglig försäljning av detta preparat på minst tio webbplatser på svenska. Det är viktigt att bara köpa läkemedel från lagliga apotek för att minska risken att drabbas av förfalskade produkter, har Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Läs mer >> EMA varnar sedan falska Ozempic­pennor hittats

Mest läst