Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bra semester­planering ­bygger på kompromisser

Det finns flera positiva effekter av att ni tillsammans löser utmaningen med sommarsemestern. Ombudsman Johan Thesslin på Sveriges Farmaceuter tipsar om hur ni ska göra.

När sommaren är här ­stundar för de flesta av oss lata dagar i hängmattan med sol och återhämtning. Syftet med semestern är rekreation och återhämtning, att få möjlighet att göra ingenting eller sådant vi vill. 

Det finns flera fördelar med att du som anställd får möjlighet att påverka hur din semester förläggs. För att få möjlighet till en ledighet som är anpassad till dina önskemål och behov, kan du först och främst ansöka om just de veckor du önskar ledigt, oavsett vilka direktiv du fått från din arbetsgivare.

Om du önskar fyra, eller för den delen fem veckors semester, är det din fulla rätt att ansöka om det. Om du hellre vill ha din semester uppdelad – ansök om det. 

Johan Thesslin, ombudsman på Sveriges Farmaceuter.

När arbetsgivaren vill prata semester med dig och kollegorna, behöver ni tillsammans utifrån verksamhetens behov kompromissa och se vad ni kan göra för att få en så stor del som möjligt av era önskemål tillgodosedda. För de flesta är inflytande över vilka veckor man får, viktigare än att få exakt de veckor som önskats från början.

Om du och kollegorna känner att ni har inflytande över semesterplaneringen, ökar ägarskapet och ansvarstagandet för verksamheten. Om ni ändå inte får ihop det och chefen beslutar om förläggningen, behöver beslutet vara välgrundat, ömsesidigt och ta hänsyn till både verksamhet och med­arbetarnas enskilda behov. 

När du som anställd känner att dina behov och önskemål tas på allvar, stärks förtroendet och lojaliteten gentemot arbetsgivaren. Det leder till ökad teamkänsla och förbättrat samarbete, då du upplever att arbetsgivaren värdesätter ditt välbefinnande.

I förlängningen ökar produktiviteten och minskar personalomsättningen. Det finns alltså flera positiva effekter av att du och kollegorna tillsammans med chefen löser utmaningen med sommar­semestern.

Mest läst