Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceut dömd till 6,5 års fäng­else för grovt narkotika­­brott

Mannen har förfalskat recept, plockat ut narkotikaklassade tabletter som betalats av högkostnadsskyddet och sedan tjänat miljoner på sälja dem vidare.

En farmaceut i Värmland har dömts till 6,5 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman, uppger SVT Värmland.

Farmaceuten har på sin arbetsplats förfalskat recept och plockat ut stora mängder narkotikaklassade tabletter, i huvudsak Oxycontin i mycket hög styrka.

Mannen har framför allt använt sig av så kallade frikortskunder där kostnaden för medicinen betalats av högkostnadsskyddet via Region Värmland. Farmaceuten har därför kunnat ta ut medicinerna utan att betala för dem, och Region Värmland har fått stå för kostnaden.

Mannen har erkänt att han olovligen gjort en del förskrivningar och tagit ut mediciner. Han hävdar att han sedan sett till att medicinerna har levererats till behövande i Syrien. Några detaljer kring dessa leveranser har han inte lämnat, istället har utredningen kunnat visa att mannens fingeravtryck hittats på tablettkartor med Oxycontin som tagits i beslag i ett narkotikaärende i Örebro, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vidare har hans ekonomi gåtts igenom under utredningen varvid man funnit att han under brottstiden hanterat mer än 1,8 miljoner kronor på sina konton utöver lagligen förklarliga inkomster, trots skulder och löneutmätning hos Kronofogden.

Läs mer>> Farmaceut åtalas för synner­ligen grovt narkotika­brott

Mest läst