Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceut åtalas för synner­ligen grovt narkotika­brott

Mannen misstänks ha förfalskat recept, plockat ut narkotikaklassade tabletter som betalats av högkostnadsskyddet och sedan tjänat miljoner på sälja dem vidare.

Åklagarkammaren i Karlstad har väckt åtal mot en farmaceut från Värmland. Åtalspunkterna är synnerligen grovt narkotikabrott, grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Farmaceuten har, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten, på sin arbetsplats förfalskat recept och plockat ut stora mängder narkotikaklassade tabletter, i huvudsak Oxycontin i mycket hög styrka.

Oxycontin innehåller opioden Oxykodon och är starkt beroendeframkallande.

Den åtalade mannen har framför allt använt sig av så kallade frikortskunder där kostnaden för medicinen betalats av högkostnadsskyddet via Region Värmland. Farmaceuten har därför kunnat ta ut medicinerna utan att betala för dem, och Region Värmland har fått stå för kostnaden.

Vidare åtalas mannen för att ha gjort falska återköp.

Mannen erkänner att han olovligen gjort en del förskrivningar och tagit ut mediciner. Han hävdar att han sedan sett till att medicinerna har levererats till behövande i Syrien. Några detaljer kring dessa leveranser har han inte lämnat, istället har utredningen kunnat visa att mannens fingeravtryck hittats på tablettkartor med Oxycontin som tagit i beslag i ett narkotikaärende i Örebro, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Vidare har mannens ekonomi gåtts igenom under utredningen varvid man funnit att han under brottstiden hanterat mer än 1,8 miljoner kronor på sina konton utöver lagligen förklarliga inkomster, trots skulder och löneutmätning hos Kronofogden. Åklagaren har därför yrkat att en beräknad brottsvinst ska förverkas från farmaceuten.

Farmaceuten är sedan tidigare dömd för liknande brottslighet i Norge.

Mest läst