Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag vill tro att vi fyller en viktig funktion i samhället”

Vi kan köra på autopilot men det är inte det som är viktigt. Viktigt är att varje dag vilja utvecklas, se till att göra varje moment i ditt arbete som ett unikt fall. Jag lovar att jobbet blir betydligt mer utmanande och roligare då! Det skriver Siamak Emam i ett nytt blogginlägg.

Det är lätt att hamna i en rutin och bara stå rakt upp och ner och expediera 10 000-tals recept per år som farmaceut utan att ens behöva tänka så mycket. Vadå allt är redan så datoriserad idag, så moderniserat, effektiviserad. Tänk inte, just do it, som ett visst företag brukar säga i sin slogan.

Som apotekstekniker kan du lätt bara googla upp väldigt snabbt om en produkt eller fråga ChatGPT vad för råd du ska ge kunden framför dig. Du kan med andra ord välja att faktiskt köra på autopilot i åtta timmar på apoteket, inga problem. Minimera fel och låt datorn sköta allt jobb. Det gäller inte bara apotekspersonal, egentligen appliceras detta i en mängd olika branscher.

Du kan med andra ord välja att faktiskt köra på autopilot i åtta timmar på apoteket, inga problem

Just nu håller jag att utbilda mig till pilot, jag är en person som måste ständigt söka nya äventyr och utmaningar. Förra veckan fick jag sitta i cockpit i en Airbus A320 från Sturup till Arlanda som flygstudent för att observera och lära mig. Efteråt satt jag och kaptenen och drack kaffe på Arlanda och jag passade på att fråga den klassiska frågan:

 — Hur känns det att allt har blivit så automatiserad nuförtiden? Hur känns det att man kan under flygfärd egentligen låta autopilot sköta väldigt mycket av det grova jobbet? Ja till och med landningen.

Han svarade:

 — Ja det är inte direkt som förr i tiden då väldigt mycket var manuellt, som i en Douglas, men att vara en bra pilot handlar inte om att trycka på en knapp, det handlar om att vara beredd på olika situationer, vara beredd på alla möjliga scenarier, förutspå faror och veta hur man kan snabbt neutralisera dessa. Det min vän kan ingen lära dig i skolan.

Det fick mig att reflektera över mitt jobb som apotekare. Visst, vi kan köra på autopilot men det är inte det som är viktigt. Viktigt är att varje dag vilja utvecklas, göra det där lilla extra som man kanske inte alltid lär sig bakom en skolbänk. Göra så att just DU blir unik i ditt sätt att arbeta. Vare sig det är bakom en receptdisk eller på ett kontor.

Våga koppla bort autopiloten och ta kontroll

Alla kan lära sig en expedition på ett par timmar, men det tar betydligt längre tid att förutspå och identifiera alla möjliga risker med en expedition. Se till att göra varje moment i ditt arbete som ett unikt fall. Jag lovar att jobbet blir betydligt mer utmanande och roligare då!

Våga koppla bort autopiloten och ta kontroll.

Autopilot – OFF . I have control.

Mest läst