Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är apotekaren som ställer upp i EU-valet

462 personer kandiderar i Sverige till EU-valet, bara en är apotekare.
- Det krävs en förändring och därför vill jag engagera mig politiskt, säger Shahd Alshalak.

För partier var 29 februari den sista dagen att lämna in kandidater inför valet till Europaparlamentet den 9 juni. Totalt har 31 partier registrerat sin partibeteckning, 21 partier har beställt namnvalsedlar och 16 partier har anmälda kandidater och har därmed låsta listor.

Totalt är det 462 personer som kandiderar i Sverige till valet.

En del partier, bland annat bland annat Moderaterna, har inte med yrkesbeteckning på sina kandidater. Men de flesta partier som har anmälda kandidater har det och bara en av alla har uppgett apotekare som yrke: Shahd Alshalak, 24 år i Stockholm som kandiderar för Partiet Nyans.

Berätta lite om dig själv?

— Jag heter Shahd och jag kom till Sverige från Syrien 2015. Då var jag 15 år och fortsatte med skolan genom att gå natur natur på gymnasiet och sedan direkt till apotekarprogrammet i Uppsala. Jag ville inte vänta utan ville börja direkt där, säger Shahd Alshalak.

Så i dag är du apotekarstudent, men du blir apotekare i juni lagom till valet?

— Yes, jag går termin tio vilket är den sista terminen i utbildningen och är klar i juni i Uppsala.

Varför vill du bli apotekare?

— Jag vill bli apotekare av flera anledningar. Först och främst tycker jag mycket om kemi, biologi och läkemedel. När jag hade gått några terminer på programmet så märkte jag hur roligt det är att kunna hjälpa människor med deras behandling så de vet varför de ska använda medicinen, hur medicinen fungerar i kroppen och hur de ska använda medicinen på ett rätt och ett tryggt sätt.

— Sedan är apotekaryrket ett yrke med väldigt bra arbetsmarknad. Som apotekare kan man jobba på flera olika ställen. Det kan vara inom apotek, läkemedelsindustrin och myndigheter. Det är så många olika möjligheter man har som apotekare.

Är det någon i din familj som är apotekare sedan tidigare?

— Nej, jag är den första apotekaren i familjen.

Vad tänker du att du vill jobba med sedan, som apotekare?

— Just nu är mina planer att fortsätta att läsa forskarutbildningen, det vill säga göra min Phd. Det är för att jag är väldigt intresserad av att forska och det finns så många olika områden som jag tänker mig exempelvis tumörbiologi, immunologi och antibiotika. Allt som har att göra med läkemedel och hälsa tycker jag är jätteroligt! Var får jag se, men just nu tänker jag andra ställen än Uppsala, kanske KTH i Stockholm.

Varför väljer du att engagera dig politiskt och ställa upp i valet till Europaparlamentet?

— På sistone känns det som att Sverige går åt fel håll. Det är mycket hatbrott och hög kriminalitet, många skjutningar och allt har blivit för dyrt. Jag kände att det verkligen krävs en förändring och därför ville jag engagera mig politiskt med syfte att kunna få tillbaka den bilden av Sverige som vi alla hade: ett fredligt land med demokrati, yttrandefrihet och där alla trivs. Jag valde att ställa upp just i valet till Europaparlamentet för att kunna presentera Sverige på ett rättvist sätt.

Har du ställt upp i andra val tidigare?

— Nej, det här blir min första gång.

Vilka politiska frågor brinner du för?

— Just nu är det sjukvård. Som blivande apotekare vill jag absolut att alla ska få tillgång till vård och att alla ska få den behandling som de behöver. Ingen sjuk person ska behöva bli orolig över att de inte ska få den vård eller den behandling de behöver.

— Jag brinner också för familjeförening. Just nu bor jag med familjen med bara fyra stycken hemma men jag vill att gärna att min mormor, morfar, farmor och andra familjemedlemmar som bor utanför Sverige ska kunna komma hit och att vi ska förenas. Det har varit väldigt svårt för dem att göra det.

Varför väljer du att engagera dig i Partiet Nyans?

— Det handlar om att, som jag sa tidigare, att just nu är det många problem i Sverige som behöver lösas, kriminalitet, skjutningar, hatbrott och det kändes att det krävs en förändring. Därför tycker jag att Partiet Nyans var det bästa partiet för mig, och det parti jag ville engagera mig i.

I senaste valet till riksdag, region och kommun var det en del turbulens kring Partiet Nyans där partiet skakades av interna konflikter, hur ser du på det?

— Jag var inte med i Partiet Nyans då så jag kan inte riktigt svara på den frågan.

Bara partiledaren Mikail Yüksel finns kvar sedan det valet, resten av dåvarande partistyrelsen har lämnat och bara Mikail Yüksel sitter kvar på de mandat partiet fick i två kommuner?

— Det finns inget mer att säga om det, jag var inte med i partiet då.

Mest läst