Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Gravid fick fel läkemedel på apotek

En gravid kvinna skulle hämta ut läkemedel mot illamående, men fick istället en annan patients parkinsonmedicin. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Kvinnans medicin hade bokats och lagts i ordning på apoteket i Hudiksvalls kommun. Men när det hämtades ut av hennes ombud, tog dock personalen på apoteket ett annat läkemedel med ett liknande namn från en annan låda, rapporterar Hudiksvalls tidning och SVT Gävleborg.

Läkemedlet var till en patient med parkinson och om det tas av gravida finns risk för bland annat fosterskador. Ombudet upptäckte dock misstaget med den felaktiga medicinen och fick då rätt förpackning.

Trots att den gravida kvinnan aldrig fick i sig det felaktiga läkemedlet bedöms händelsen som allvarlig och hade kunnat innebära allvarlig vårdskada, vilket gör att händelsen lex Maria-anmälans till Ivo som kommer att granska ärendet.

Mest läst