Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel läkemedel gjorde patient beroende – nu sätts kliniska farmaceuter in som stöd

En patient som fick fel läkemedel utskrivet blev beroende. Efter en anmälan blir en av åtgärderna att kliniska farmaceuter är med som stöd vid läkarmöten.

Den drabbade patienten hade haft kontakt med psykiatrisk vård under flera år, på grund av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och farmakologisk behandling. Under våren 2023 ville patienten förnya ett recept på tidigare ordinerat läkemedel, men fick då fel sorts läkemedel förskrivet.

Det felaktigt förskrivna läkemedlet kan vara beroendeframkallande, varpå patienten utvecklade ett beroende av läkemedlet som sedan blev mycket svårt att bryta.

Händelsen inträffade i Region Jönköpings län och har anmälts enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt ett pressmeddelande.

“Patienten drabbades av psykiskt lidande och försämrat mående med abstinens till följd av beroendet, ” enligt pressmeddelandet.

Regionen har utrett händelsen och presenterar några åtgärder, bland annat att läkemedelstema läggs som en stående punkt vid läkarmöte fyra gånger per år och då med stöd av klinisk farmaceut. Man vill också se en läkemedelsnedtrappning av bensodiazepiner i psykiatrisk öppenvård.

Mest läst