Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekaren: Stor frustration ute i vården

Restnoterade läkemedel fortsätter att orsaka problem – nu även på sjukhus, som tvingas köpa in läkemedel utomlands. Det innebär i sin tur utmaningar för personalen, som har svårt att tolka vad det står på förpackningarna.

Det råder brist på lokalbedövningsmedel på många av landets kliniker, både i sjuk- och tandvården. Apotekaren Sofia Fritzon jobbar på sjukhusapoteket i Jönköping, där man haft brist på bedövningsmedel i snart två år. Sjukhuset har därför tvingats köpa in bedövningsmedel utomlands när det inte funnits andra alternativ, rapporterar Ekot.

— I många fall måste vi ta in läkemedel från andra länder, till exempel Italien och Frankrike, för att vi ska klara situationen. Men eftersom det inte står på svenska på läkemedelsförpackningarna orsakar det problem för sköterskorna, säger Sofia Fritzon till Ekot, och fortsätter:

— Jag tror det är stor frustration ute i vården, på grund av att det inte går att läsa på förpackningen och direkt förstå vad det är man ska ge för någonting, det ger stor osäkerhet, säger Sofia Fritzon till Ekot.

Läkemedelsverket säger till radion att problemen med restnoteringar kommer att fortsätta en tid framåt.

— Många av de restanmälningar som föreligger just nu kommer sannolikt att hålla i sig under stor del av 2024, säger Veronica Arthurson, direktör Läkemedelsverket, till Ekot.

Mest läst