Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Den osynliga fällan: Hur en gradvis för­sämring av arbets­miljön lurar dig att stanna

Det är viktigt att inte nöja sig med vaga löften om att det kommer att bli bättre. Om du befinner dig i en situation där du överväger att säga upp dig kan det vara ett tecken på att det är dags att ta steget. Det skriver Susanne Kunda i ett nytt blogginlägg.

Efter lång tid på samma arbetsplats kan tanken på att byta jobb kännas besvärlig, trots ett ökat missnöje med tiden. Våra hjärnor gillar rutiner eftersom de ger en känsla av trygghet. Dock har var och en av oss en gräns, där tillräckligt mycket otillfredsställelse motiverar oss till att göra en förändring. Vi når en punkt då vi känner att det var droppen som fick bägaren att rinna över! Men vad händer om förhållandena skulle försämras lite i taget?

När jag först stötte på termen Region-beta paradox förklarades det med ett olustigt men samtidigt tankeväckande exempel; groda i vattenfylld kastrull på spisen, vilket förstås är hypotetiskt. Grodan är väldigt nöjd och mår toppen i rumstempererat vatten, men skulle värmen under kastrullen höjas för mycket och för snabbt måste grodan antagligen hoppa ur kastrullen direkt. Skulle däremot vattentemperaturen öka gradvis blir det svårare för grodan att känna av hotet i tid, och därmed stanna kvar i kastrullen tills det är för sent. Grodan stannar alltså kvar eftersom omständigheterna förvärrades lite i taget så att grodan omedvetet kunde anpassa sig för varje liten ökning i temperaturen. Samtidigt är grodan inte så pass obekväm att den är motiverad till att hoppa ur. Den kommer att förlora mer och mer energi utan att märka det, till slut har grodan ingen kraft kvar för att hoppa ur.

Ju längre du stannar kvar där du inte riktigt trivs desto mer energi förlorar du

Om du känner igen dig i grodan, överväg att hoppa ur kastrullen nu. Ju längre du stannar kvar där du inte riktigt trivs desto mer energi förlorar du över tid, utan att märka det. När du väl inser att du behöver lämna har du kanske inte orken kvar att förbättra din situation. Gör inte samma misstag som grodan, gör inte samma misstag som jag gjorde.

En del som blir utbrända till följd av jobbet upplever att sjukdomen kom smygande. Jag anser att Region-beta paradoxen kan vara en av förklaringarna. Det är när arbetsbelastningen, med allt vad den innebär, ökar gradvis. Vi anpassar oss kontinuerligt till detta utan att nödvändigtvis vara medvetna om det, vilket försvårar vår förmåga att upptäcka faran i tid. I Region-beta fasen riskerar vi på samma sätt att oavsiktligt acklimatisera oss till stressymptomen, som intensifieras successivt. Ju längre tid det går utan att vi agerar, desto större blir risken att vi hamnar i utmattning.

Facket finns här för dig och erbjuder kostnadsfritt stöd med cv:t för medlemmar

Att ändra rutiner känns sällan lätt eller roligt initialt, särskilt när det gäller att byta jobb för första gången på länge. Det kommer alltid att ta emot i början, men sedan kommer det att släppa och kännas bra igen. Har det gått ett tag sedan du uppdaterade ditt cv? Dedicera 10 minuter varje dag för att arbeta med det. Skriv kort och koncist och om det inte är din starkaste sida så finns facket här för dig och erbjuder kostnadsfritt stöd med cv:t för medlemmar.  

Det är inte ovanligt att förhållandena på en arbetsplats försämras kortvarigt. Det kan dock vara knepigt att avgöra ibland om problemet är av kortsiktig eller långsiktig karaktär. Ett första steg kan vara att undersöka om arbetsgivaren har vidtagit konkreta åtgärder i frågan. Det är viktigt att inte nöja sig med vaga löften om att det kommer att bli bättre. Om du befinner dig i en situation där du överväger att säga upp dig kan det vara ett tecken på att det är dags att ta steget. Vänta inte på droppen som får bägaren att rinna över, för då kanske den kommer för sent.

Mest läst