Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Rekord i försäljning av apoteks­­varor på nätet

E-handeln på apotek ökade med tio procent när fler handlar för så mycket mer att den genomsnittliga köpesumman är den högsta som hittills uppmätts.

Omsättningen på svenskarnas e-handel under 2023 var 144 miljarder kronor, visar Svensk Handels E-handelsindikator.

Det är en minskning med 8 procent jämfört med 2022.

— När vi tittar på hur många som har e-handlat under året så är det samma som året innan, det är ungefär sju av tio som har gjort det, men vad vi gör är att vi lägger lite mindre pengar per person, säger Maria Mikkonen, chefsekonom, Svensk Handel på ett webbinarium där e-handelsåret 2023 summerades.

68 procent av konsumenterna e-handlade en genomsnittlig månad under 2023, vilket är lika hög andel som under 2022. Men den genomsnittliga köpesumman per månad och konsument sjönk med cirka 200 kronor, från ett skattat värde på 2 319 kronor 2022 ned till 2 126 kronor 2023.

I flera varukategorier föll omsättningen kraftigt. De tydligaste undantagen var e-handel av nikotin och tobaksprodukter, som ökade med 21 procent i omsättning, samt varor från apotek.

Omsättningen i kategorin apoteksvaror uppmättes till 12,2 miljarder kronor under 2023 vilket är en ökning med 10 procent jämfört med 2022.

Varor från apotek var också den varukategori som e-handlades av flest konsumenter, 31 procent, under en genomsnittlig månad 2023. Det är en liten ökning jämfört med 2022 då motsvarande andel var 30 procent.

Om svenskarna generellt e-handlade för mindre pengar per person 2023 så la vi mer pengar på apoteksvaror. Den genomsnittliga totala köpesumman per månad och konsument som handlat i varukategorin uppmättes under 2023 till 392 kronor. Det är en ökning från 374 kronor 2022 och den högsta köpesumman som hittills uppmätts i e-handelsindikatorn under ett enskilt år.

— Vi jobbar med hälsa, det är det som är uppdraget hälsa och välbefinnande, och då blir jag lite varm av att tänka att det har ändå människor prioriterat. Att kunna ta hand om sig och måna om hälsan trots att tiderna har varit lite tuffare, säger Monika Magnusson, vd, Apotek Hjärtat, under samma webbinarium.

Monika Magnusson hoppas och tror att den positiva utvecklingen för e-handel med apoteksvaror kommer att hålla i sig under 2024.

– – Går jag till min egen bransch och Hjärtat så känner jag verkligen optimism.

Läs mer>> Nät­apoteken växer medan resten av e-handeln backar

Granskning: De är Sveriges billigaste nätapotek

Stor intervju: Så ska Apotek Hjärtat få fler farmaceuter till sina nya apotek

Mest läst