Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Två av tre lämnar in sin gamla medicin på apoteket

Svenskarna är bra på att lämna in medicin som blivit över eller passerat utgångsdatum, visar ny undersökning.

Nära två av tre lämnar in sin medicin på apoteket när utgångsdatumet har passerat, och sex av tio lämnar in sin medicin när de inte längre behöver den eller om de har kvar efter avslutad behandling.

Det visar en Novusundersökning som gjorts på Läkemedelsverkets uppdrag.

— Det är glädjande att undersökningen visar ett så positivt resultat. Den som lämnar in överblivna läkemedel till apotek bidrar till att minska både miljöpåverkan och risken för att läkemedel kommer i orätta händer, säger Stefan Berggren, chef vid Kunskapscentrum för läkemedels miljöpåverkan på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Apotek är skyldiga att ta emot och hantera hushållens överblivna läkemedel eller läkemedel med passerat utgångsdatum.

Apoteken är däremot inte skyldiga att ta emot farligt avfall som till exempel sprutor och kanyler, även om vissa apotek lokalt kan ha avtal med kommunen för dessa produkter.

Så kan du bidra till en bättre miljö

  • Börja gärna med en mindre förpackning
    Om du ska påbörja en för dig ny läkemedelsbehandling, fråga gärna den som skriver ut receptet om det är möjligt att börja med en mindre förpackning.
  • Köp bara det du kan förbruka
    När du köper receptfria läkemedel, tänk på att bara köpa det du tror att du kommer att behöva inom tiden för läkemedlets utgångsdatum.
  • Lämna tillbaka till apotek
    Lämna alltid in utgångna eller överblivna läkemedel i en genomskinlig påse till ett apotek. Detta gäller alla typer av receptfria och receptbelagda läkemedel inklusive rester av flytande och fasta läkemedel, salvor, inhalatorer, både använda och oanvända läkemedelsplåster och preventivringar.
  • Lämna alla läkemedelsrester till apotek
    Skölj inte ur läkemedelsförpackningar, lämna in dem till ett apotek om de innehåller läkemedelsrester.
  • Återvinn tomma förpackningar
    Lämna in helt tomma läkemedelsförpackningar som till exempel plastburkar och blister (medicinkartor) till förpackningsåtervinning. Om blisterförpackningen består av både plast och metall ska den oftast sorteras som plast.
  • Källa: Läkemedelsverket

Mest läst