Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vad ska vi med apoteken till och hur många ska de egentligen vara?”

En verklig förändring kräver bland annat att utbildningen ses över, yrkesrollen på apotek förändras, apotekens uppdrag skrivs om, apotekens fysiska miljö förändras och ersättningsmodellen skruvas på. Där är vi ännu inte. Det skriver Andreas Rosenlund i ett nytt blogginlägg.

Genom åren har apoteksbranschen slagits för ett bredare uppdrag. Hälsotorg, minivårdcentraler, vaccinationer, läkemedelssamtal. Och ibland har det varit mer av smink, skönhetssalonger och öronhåltagning. I grunden har det handlat om att försöka bredda uppdraget och bilden av vad apotek är.

Det återkommande temat har varit viljan att avlasta vården och att använda den farmaceutiska kompetensen mer. Apotekens öppettider, att apotek finns över hela landet och den kompetens som finns på apoteken talar för ett bredare uppdrag. Med klent resultat än så länge. Undantaget är små vårdmottagningar med en sjuksköterska som flyttat in i apoteken och det verkar fungera hyfsat bra.

Nu kanske det ändå sker något genom de studier som gjorts i samarbete med Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket och Apoteksföreningen kring inhalationsvägledning och läkemedelssamtal.

En viss oro har kommit till uttryck inte minst i Svensk Farmacis spalter

Samtidigt vittnar många om de utmaningar som branschen brottas med. Låg lönsamhet, få farmaceuter på apoteken som inte alltid leder till en god arbetsmiljö. Och hur ska farmaceuterna hinna med ytterligare tjänster? En viss oro har kommit till uttryck inte minst i Svensk Farmacis spalter.

Det är helt klart att politiken ser apoteken som en nyckelaktör när det gäller läkemedelsförsörjningen. Att se till att läkemedel finns tillgängliga i hela landet. Det uppdraget värnas hårt och inte minst nu med utredningen om beredskapsapotek understryks det igen. Erfarenheter från andra länder visar också att apotek i kris eller krigstid kan göra mer och även erbjuda enklare vårdtjänster.

Så vad vill politiken ha apoteken till? Finns det ett utrymme utöver att vara en del av läkemedelsförsörjningen?

Det är helt klart att politiken ser apoteken som en nyckelaktör

Om man verkligen ska förändra apotekens uppdrag kommer det krävas större förändringar. Utbildningen behöver antagligen ses över, farmaceuternas yrkesroll på apotek behöver förändras långsiktigt, apotekens uppdrag skrivas om ytterligare, apotekens fysiska miljö förändras, ersättningsmodellen skruvas på, med mera med mera. En verklig förändring kräver ett verkligt omtag. Där är vi inte.

Och går det ens? Självklart. Går det att göra om ett 40-årigt apoteksmonopol på fyra år till en öppen marknad så går det definitivt att förändra apotekens uppdrag. Det handlar mer om politisk insikt, vilja och ambition.

Mest läst