Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hur vet jag om det är rätt att byta jobb?

Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning får hundratals frågor kring vad som gäller i arbetslivet. Förbundets ombudsmän är specialiserade på att ge dig som medlem råd och stöd i dessa frågor.

Fråga: Jag har fått ett jobb­erbjudande med bra lön och spännande arbetsuppgifter. Jag vill tacka ja, men känner mig osäker. Hur vet jag att det är rätt att lämna mitt nuvarande jobb?

Svar: En fråga att söka svar på är vad som gör att du överväger att tacka ja. Är erbjudandet du fått verkligen intressant eller söker du dig bort från något i ditt nuvarande arbete? 

Genom att reflektera kring din nuvarande arbetssituation och jämföra med vad du kan få fram om den tilltänkta arbetsplatsen, kan du fatta ett välgrundat beslut som inte bara baseras på magkänsla. Lista faktorer som är viktiga för dig, exempelvis arbetsinnehåll, utvecklings­möjligheter, löneutveckling, den kollegiala samvaron eller något annat som du värde­sätter. 

För att jämföra ditt nu­­varande arbete med erbjudandet behövs information om den nya tjänsten. Det är lätt att jämföra tex arbets­tider och förväntningar på prestation, men det är svårare med mjukare faktorer som utvecklings­möjligheter och ledarskap.

Du kan be om att få träffa dina framtida kollegor och ta referenser på chefen. Ställ många frågor och var nyfiken på hur samarbetet ser ut i arbetsgruppen och hur organisationen fungerar. Hur rimmar verksamhetens övergripande syfte med dina drivkrafter? 

När du har en lista på faktorer och en uppfattning om hur erbjudandet står sig i förhållande till vad du har, kan du fundera över om det är möjligt att utveckla något i din nuvarande roll. Är du osäker, ta ett samtal med din chef. Leder inte samtalet till det du önskar, kan det vara dags att ta nästa steg.

En aspekt att väga in är att förändringar ofta tar tid så det handlar mer om hur trovärdigt du upplever chefens svar än omedelbara förändringar. 

Mest läst