Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Är du intresserad av forskning, läke­medel och att bota sjuk­domar, sök apotekar­utbildningen!”

Innan jag sökte apotekarutbildningen letade jag efter inlägg som kunde beskriva hur utbildningen motsvarade studenters förväntningar. Nu kan jag själv skriva ett sådant inlägg: Kanske kan det hjälpa dig som är i valet eller kvalet vad gäller utbildning. Det skriver Kathrin Svensson i sitt blogginlägg.

Som farmacistudent blir jag ofta tillfrågad av familj och vänner hurdan apotekarutbildningen är. När jag reflekterar tillbaka på min erfarenhet av utbildningen inser jag att den motsvarade mina ursprungliga förväntningar. Innan jag sökte apotekarutbildningen letade jag efter inlägg som kunde beskriva just hur utbildningen motsvarade studenters förväntningar, men inläggen var få. Nu kan jag själv skriva ett sådant inlägg. Kanske kan det hjälpa dig som är i valet eller kvalet vad gäller utbildning.

Fem år är definitivt inte en evighet

1. Jag förväntade mig att det skulle vara svårt. Läroplanen är inget skämt, men den innehåller allt det jag drömt om att studera, från anatomi till hur läkemedel fungerar i kroppen och att bota sjukdomar. Jag visste redan innan tentorna att kursbelastningen skulle vara stor och tidskrävande. Jag studerade långt fler nätter än vad mina kamrater utanför utbildningen gjorde, men kurserna var roliga och intressanta vilket var en drivkraft i sig. Kemikurserna introducerade mig till kaffe. Visst kan man lägga upp det annorlunda, men det är många faktorer som spelar in. Vi gör några av våra personliga akademiska och professionella prestationer under utbildningen och det hade inte varit lika givande om det inte varit för allt hårt arbete. Så är du intresserad av hur kroppen fungerar, forskning, läkemedel och att bota sjukdomar, sök apotekarutbildningen!

2. Jag förväntade mig att det skulle ta en evighet. Jag gillar att studera så tanken på en lång utbildning var lockande. Men jag vet att en del inte vill studera så länge. Jag såg mina vänner utanför utbildningen ta examen och gå vidare till heltidsjobb och karriärer medan jag ännu hade några år kvar av utbildningen. Nu när jag bara har en kurs kvar vet jag att fem år definitivt inte är en evighet.

3. Jag hade inga förväntningar på Campus-livet eftersom att det är en distansutbildning. Att träffa klasskamrater och lärare flera gånger i veckan behöver inte betyda djupodlade diskussioner eller särskilt mycket kommunikation. Relationer på distans behöver du dock underhålla. En fredagskväll räddas bäst av en alldeles för lång session via Zoom, och när vi väl träffas på labbarna och presentationerna i Umeå så är det terminens höjdpunkt (förutom restiden, de tidigare morgnarna, och nervositeten inför presentationer som vi alla delar). Eftersom vi kommer från så många olika städer (men även länder), så har vi olika infallsvinklar att erbjuda varandra. Det är fantastiskt att våra vägar korsades trots att vår resa började i olika delar av världen och vid olika tidpunkter. Jag kan inte föreställa mig det på något annat sätt. Vi har haft varandra i alla skeden av utbildningen och det är fint att se alla ta sin egen väg i livet.

Det är fint att se alla ta sin egen väg i livet

När jag tänker tillbaka på de senaste fem åren på utbildningen inser jag att det var väldigt nära vad jag ursprungligen hade planerat och förväntat mig. Om någon hade frågat mig om examen för fyra år sedan, skulle jag ha sagt, “jag kan inte vänta!”, men nu när slutet av utbildningen närmar sig måste jag säga att det kommer att bli bitterljuvt.

Min önskelista 2024
1. Ta examen och jobba som legitimerad apotekare.
2. Tid att umgås med mina nära och kära.
3. En minskning av antalet restnoterade läkemedel och att möjligheten till utvidgade befogenheter för farmaceuter ses över vad gäller hantering av situationer där läkemedel ej finns tillgängliga.
4. Ett slut på alla världens krig (okej, lite väl ambitiös önskan).

Med det vill jag önska god jul, trevlig resa hem eller var du än befinner dig denna tid på året. Njut av tiden du har med nära och kära, och försök att vara lyckligt omedveten om deadlines och helt ostressad inför januaritentan.

Mest läst