Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

LMV: Så många köper receptbelagd medicin – utan recept

En procent handlar receptbelagda läkemedel på nätet utan att ha recept, enligt en ny undersökning. Nu varnar Läkemedelsverket för riskerna det medför.

En procent som handlat receptbelagda mediciner på nätet har gjort det utan recept, under de senaste två åren, enligt en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Läkemedelsverket.

– Handla inte på sajter som lovar dig att du kan köpa receptbelagt utan recept. Det är en varningsklocka att ta på allvar. Det cirkulerar många förfalskningar på den här typen av sajter som inte har tillstånd att sälja mediciner, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

I samma undersökning uppger en av tre att de köpt receptbelagd medicin på nätet från godkänt apotek.

Förfalskade mediciner blivit ett växande problem, bland annat när det varit svårt att få tag på läkemedel på grund av leveransproblem.

– Bantningsmedicin och potensmedel är kända exempel i närtid på att man handlar receptbelagd medicin utan recept på sajter som inte är godkända. Här behöver man verkligen ha med sig att man riskerar att få hem en förfalskad medicin med ett osäkert innehåll. Det går inte att se på en medicin om den är äkta, säger Tomas Nilsson i pressmeddelandet.

Läkemedelsverket varna för att riskerna med en förfalskad medicin är det osäkra innehållet. Den kan innehålla rätt verksam substans, men i för hög eller för låg dos i förhållande till vad som uppges, eller så kan den helt sakna verksam substans. Den kan också innehålla andra ingredienser än vad som uppges.

Undersökningen bygger på totalt 1000 intervjuer som genomfördes mellan 27 oktober och 2 november 2023.

Mest läst