Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Dra in förskrivnings­­rätten för narko­tiska preparat för läkare som är under ut­redning”

Det är sjukt hur apotek får stänga ned på grund av rutiner, men en läkare kan fortsätta skriva ut narkotiska preparat utan konsekvenser. Vi kan inte bedriva verksamhet som går ut på att prioritera patientsäkerhet när patientsäkerhet knappt bedrivs i andra änden, skriver Siamak Emam i ett nytt blogginlägg.

Hur ofta händer det inte att du står och expedierar en kund och du märker att något är galet med förskrivningen. Någonting stämmer inte. Dos? Felaktigt läkemedel? Interaktion? I vårt dagliga jobb som går det ut på att vara en läkemedelsexpert ute i samhället blir det allt viktigare att vi fyller samhällsuppdraget på ett exemplariskt sätt.  ”Du är apotekare, du ska kunna allt om läkemedel och dess användning och se till att patienten får rätt information och rådgivning”! Okej om vi backar lite här och tittar lite djupare, lite mer ingående, lite mer detaljerat. Jag älskar detaljstyrning.

Så helt plötsligt märker du att något inte stämmer med denna expedition. Du ringer till läkaren och efter en (oftast) väldigt lång väntetid, för vi har ju inga direktnummer, så når du läkaren och förklarar det allvarliga läget. I många fall blir det en ändring i expeditionen och både du och läkaren möts halvvägs, allt för patientens bästa. Patientsäkerheten först! Men i ett par fall så räcker det inte riktigt där.

Du får tag på läkaren förklarar läget och inget händer utan du blir tillsagd att fortsätta expediera som vanligt. Här står du inför valet att ge narkotikaklassade läkemedel till barn eller gå mot läkaren och anmäla honom/henne för detta. Nu var detta ett exempel, men det kan röra sig om precis vad som helst.

Att anmäla en läkare krävs att man gör det via IVO (inspektionen för vård och omsorg). I många fall leder inte anmälan någonstans utan det krävs oftast att det kommer flera anmälningar för att IVO ska ta det på allvar och göra något åt saken.

Häromdagen läste jag en artikel publicerat av Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, på LinkedIn om just en läkare som anmäldes för att ha förskrivit narkotikaklassade läkemedel till barn redan i mars 2021 och som sedan följdes upp av flertal anmälningar från olika apotek utan något resultat. Inget hände förrän efter två år. Johan menade på att man borde införa tillfällig begränsning av förskrivningsrätten under utredning för att minska patientriskerna och jag kan inget annat än hålla med honom i sakfrågan.

Du står inför valet att ge narkotikaklassad läkemedel till barn eller anmäla läkaren

Jag menar vi blir väldigt ofta kontrollerade av Läkemedelsverket som med all rätt stänger apotek som inte uppfyller villkor för patientsäkerhet. I väldigt många fall får apoteket stänga ner tillfälligt i 2–3 veckor för att ordna upp så att alla rutiner finns på plats så att patientsäkerheten blir verkställd i verksamheten. Lägg därtill alla ekonomiska förluster (speciellt för småföretag) om man blir tvungen att ha stängt på apoteket i tre veckor. Vi är hela tiden under övervakning, både av läkemedelsverket och av TLV (Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket), som hanterar periodens vara och kan ge vite om apotek gör fel och inte följer regelverket.

Men Siamak, vadå menar du att läkarna är helt skyddade och det är inte ni farmaceuter? Nja. Det ska mycket till för att läkare eller för den delen apotekare ska bli av med sin legitimation. Snabb googling visar att det krävs allvarlig brottslighet, grov oskicklighet eller på annat sätt har visat sig vara uppenbart olämplig att utöva yrket för att en läkare ska bli av med sin legitimation. Ungefär samma gäller för farmaceuter.

Men är det verkligen så svårt att fatta beslut om tillfällig begränsning av förskrivningsrätten under utredning? Åtminstone dra in tillfälligt förskrivningsrätten för narkotiska preparat för en läkare som är under utredning. Är det så svårt?

Jag har nog aldrig blivit så dåligt bemött under ett telefonsamtal

Jag har själv varit med om liknande fall under min tid som ambulerande farmaceut (mina första år efter examen) då jag jobbade på ett apotek i Falun och där en läkare uppenbart skrev ut ofantliga mängder narkotiska preparat till en kund, som uppenbarligen var djupt beroende. Efter att jag ringt läkaren och förklarat läget blev läkaren väldigt irriterad på mig och jag har nog aldrig blivit så dåligt bemött under ett telefonsamtal som jag blev den dagen. Det var nästan så att jag inte vågade anmäla.

Jag tycker rent ut sagt att det är sjukt hur apotek efter apotek får stänga ned permanent eller tillfälligt på grund av rutiner, men där en läkare kan fortsätta skriva ut narkotiska preparat eller fortsätta missbruka sin legitimation på något sätt utan att det får konsekvenser. Det måste råda en balans! Vi kan inte bedriva verksamhet som går ut på att prioritera patientsäkerhet när patientsäkerhet knappt bedrivs i andra änden!

Mest läst