Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Årets bästa läkemedel och årets kliniska framsteg är båda svenska

"Det är spännande att vara en del av paradigmskiftet inom behandlingen av Alzheimers sjukdom", säger Bioarctics vd Gunilla Osswald.

Det går bra för Bioarctic.

Den 13 november utsågs vd Gunilla Osswald till “Public CEO of the Year”, årets vd, när den europeiska lifescience-industrin samlades på European lifestars awards i London, Storbritannien.

2019 utsågs Gunilla Osswald till Årets farmaceut av Sveriges Farmaceuter.

Varje år listar den amerikanska tidskriften Time vilka de anser vara årets “200 extraordinära innovationer som förändrar våra liv”.

På årets lista under kategorin sjukvård hittar vi Alzheimerläkemedlet lecanemab, godkänt under namnet Leqembi i USA och Japan.

Och vid Scrip awards där man årligen firar de främsta innovationerna och prestationerna inom den internationella biofarmaindustrin gick två av fjorton utmärkelser till lekanemab. Alzheimerläkemedlet tilldelades priset för både Bästa nya läkemedel och Årets kliniska framsteg.

Priset för bästa nya läkemedel är en utmärkelse för framstående insatser inom läkemedelsutveckling.

Priset för Årets kliniska framsteg belönar en ny läkemedelsprodukt som har visat framgång i en klinisk prövning som förväntas leda till framsteg inom hälso- och sjukvården. Priset uppmärksammar den framgångsrika fas-3 studien av lecanemab – Clarity AD.

Lecanemab bygger på Bioarctics grundare professor Lars Lannfelts forskning. Bioarctic började sedan samarbeta med det japanska läkemedelsföretaget Eisai som i sin tur började samarbeta med amerikanska Biogen.

Eisai ansvarar för utvecklingen och regulatoriska ansökningar avseende Leqembi globalt, och samarbetar med Biogen avseende marknadsföring och kommersialisering av produkten, där Eisai är den slutgiltiga beslutsfattaren.

Bioarctic har rättigheter att kommersialisera lecanemab i de nordiska länderna och för närvarande förbereder Bioarctic och Eisai en gemensam kommersialisering i dessa länder, i väntan på ett potentiellt godkännande i EU.

— Det är en stor ära att tillsammans med Eisai kunna fira de här prestigefyllda priserna och se hur mer än 20 års forskning nu ger resultat, säger Gunilla Osswald, vd för Bioarctic i ett pressmeddelande.

— Det är spännande att vara en del av paradigmskiftet inom behandlingen av Alzheimers sjukdom och kunna ge verkligt hopp till miljontals drabbade patienter.

Läs mer>> Årets farmaceut 2019 utsedd till Årets vd 2023

Svenskt läkemedel en av årets bästa innovationer

Hon är Årets Farmaceut 2019

Mest läst