Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är Årets Farmaceut 2019

Gunilla Osswald, vd på Bio Arctic, får utmärkelsen Årets Farmaceut. Hon är unik både som farmaceut och kvinna i ledningen för ett börsnoterat företag.

Utmärkelsen Årets Farmaceut delas ut årligen av Sveriges Farmaceuter på Internationella Farmaceutdagen. I motiveringen står att Gunilla Osswald med sin ”gedigna karriär och omvittnat goda ledaregenskaper” är en” källa till inspiration för andra farmaceuter”.

– Det är jätteroligt, jag är glad och hedrad, särskilt som en av mina stora förebilder, professor Margareta Hammarlund Udenaes, är en tidigare pristagare, säger Gunilla Osswald.

Gunilla Osswald visste redan när hon själv tog examen från Uppsala universitet 1983 att hon ville hjälpa människor genom att ta fram nya läkemedel inom industrin. Hon har i dag en lång karriär bakom sig på Astra och Astra Zeneca. Först blev det 20 års arbete inom klinisk forskning och en disputation i biofarmaci och farmakokinetik vid Uppsala universitet 1994. Sedan gick hon vidare till global projektledning.

– Jag har haft förmånen att jobba med sådant jag tycker är roligt, stimulerande och viktigt. Sedan har jag fått utvecklas på ett bra sätt i många olika roller och haft uppmuntrande chefer som tagit till vara min kompetens och kraft, säger Gunilla Osswald.

Hon avslutade sin karriär på Astra Zeneca som ansvarig chef vid nedläggningen av företagets forskning i Södertälje år 2012. Hon uppskattades för sitt sätt att leda det svåra uppdraget.

– Det var väldigt sorgligt men jag ville göra ett bra avslut med flaggan i topp. Men det är förstås roligare att få bygga upp något som jag gör i dag än att avveckla, säger hon.

Sedan 2014 är Gunilla Ossvald VD för Bio Arctic, ett börsnoterat företag som forskar kring nya läkemedel mot bland annat Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

–Vi jobbar med innovation inom viktiga områden med ett stort medicinskt behov. Jag vill göra något meningsfullt och drivs av utveckling – både av läkemedel, organisationer och människor.

Som VD har hon stor nytta av sina apotekarkunskaper.

– På ett forskningsintensivt biofarmabolag är det bra att ha den här bakgrunden och förståelsen. När vi diskuterar nya projekt har jag jättegod hjälp av min avhandling till exempel. Jag kan också prata om våra kärnfrågor externt på ett initierat och förtroendeingivande sätt.

Hennes råd till farmaceuter i början av karriären är att utgå från vad du själv tycker är roligt.

– Ofta är det där man blir bra på något. Sedan tror jag inte man ska vara rädd för att tydligt tala om vad man vill och hur man vill utvecklas, säger hon.

Gunilla Osswald arbetar som ledare strategiskt med mångfald, bland annat genom en helt jämställd ledningsgrupp.

– Mångfald ger mer dynamik och mer genomarbetade resultat. Manligt och kvinnligt är en del, liksom ålder och etnicitet. Men jag brukar också prata om mångfald i tanke. Att kunna titta på problem från flera olika håll. Jag uppmuntrar både olika bakgrund, kompetens och att man tänker olika i en arbetsgrupp, säger hon.

 

Om utmärkelsen Årets Farmaceut:

Sedan 1983 utses Årets Farmaceut av Sveriges Farmaceuters styrelse. Priset delas ut på Internationella Farmaceutdagen och består av äran och 10 000 kronor. Utmärkelsen tilldelas ”en farmaceut som verkar eller har verkat i Sverige och som genom sina insatser inom den praktiska farmacin har bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

I motiveringen till årets pristagare står: ”Gunilla är i dag den enda farmaceuten som är VD för ett större börsnoterat företag. Med sin gedigna karriär och omvittnat goda ledaregenskaper är hon en källa till inspiration för andra farmaceuter och farmacistuderande”.

Läs mer på Sveriges Farmaceuters hemsida.

Mest läst