Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stort tryck efter covidtester på apotek

När antalet covidfall ökar skjuter också försäljningen av produkter som covidtester och handsprit i höjden på många apotek, rapporterar lokala medier.

Under den senaste tiden har allt fler fall av covid-19 rapporterats. På nationell nivå har antalet fall ökat med cirka 30-50 procent per vecka under den senaste månaden, med regionala variationer, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

I takt med att covid-19 ökar i samhället har fyra av sju universitetssjukhus i landet återinfört åtgärder för att dämpa smittspridning, rapporterar Ekot. På akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala måste personal och en del patienter ha munskydd, och på Norrlands universitetssjukhus har man infört vissa besöksrestriktioner.

Nivåerna av coronavirus är mycket höga i avloppsvattnet i flera städer i Sverige, visar mätningar som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort, rapporterar Dagens Nyheter. Senare analyser visar också de högsta nivåerna av covid-19 i Kalmar och Örebro sedan provtagningen startade i augusti 2021, skriver tidningen.

I samband med detta märker fler apotek en ökning av försäljningen av såväl handdesinfektion som antigentester. På Apoteket har försäljningen av tester ökat med med närmare 300 procent i butikerna i Jönköping, sedan september i år, uppger Apoteket för Jönköpings-Posten.

“Antigentester är just nu bland de produkter som våra kunder efterfrågan allra mest och vi ser en tydlig koppling till smittspridningen av influensa och covid,” skriver Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket, till tidningen.

Apotek Hjärtat uppger för Jönköpings-Posten att försäljningen av handdesinfektion i Region Jönköping och Västra Götaland sydväst ökat med 54 procent under mitten av oktober till början av november, jämfört med samma period föregående år. Under slutet av oktober till början av november ökade också försäljningen av självtester med 52 procent, jämfört med samma period föregående år, rapporterar tidningen.

– Vi har många kunder som kommer och vill köpa tester och det går åt mycket handsprit, så det märks att folk tänker till, säger Lena Madsen Eriksson, apotekschef på Kronans Apotek i Gränna, till P4 Jönköping.

Även apotek i Tranås har märkt av att vissa coronarelaterade varor har ökat i försäljning.

–Vi har en stor efterfrågan på tester, men även munskydd och handsprit, säger Elisabeth Sätervik, apotekstekniker i Tranås till Tranås Tidning.

Apoteket Hjärtat i Tranås har märkt av en större efterfrågan på självtester.

– Det har ökat mycket de senaste två veckorna. Bara de senaste dagarna har efterfrågan ökat markant, säger Emelie Sander, egenvårdspecialist på Apoteket Tranan i Tranås, till tidningen.

Läs mer >> Upp till varje apotek att ta beslut om plexiglas­­skydd

Mest läst