Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca: regeringen stoppar oss från att rekrytera

Astra Zeneca måste ha hela världen som rekryteringsplats. Därför är regeringens begränsning av arbetskraftsinvandring ett stort problem, säger Sverige-vd:n Per Alfredsson till Tidningen Näringslivet.

Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat upplevs regeringen och Sverigedemokraternas begränsning av arbetskraftsinvandring som ett växande problem. Ordföranden för samtliga 21 Sacoförbund, där Sveriges Farmaceuter ingår, skrev nyligen i en gemensam debattartikel på Expressen Debatt att regeringens beslut att höja försörjningskravet för arbetskrafts­invandrare kommer att skada Sveriges konkurrenskraft, välfärd och forskning.

I debattartikeln, som undertecknats av bland andra Sveriges Farmaceuters ordförande Agnieszka Madej, skriver förbunden att arbetskraftsinvandring är inte ett problem, utan en tillgång. 

Astra Zeneca arbetar med att försörja forskningsverksamheten med kompetens. Det gäller särskilt i Sverige med tanke på att företaget har en stor del av sin verksamhet här och behöver kompetens inom många olika områden berättar Per Alfredsson, vd för Astra Zeneca i Sverige, i en intervju med Tidningen Näringslivet.

I Astra Zenecas globala forskningscentrum i Göteborg arbetar i dag forskare från ett 50-tal länder.

Regeringens begränsning av arbetskraftsinvandring från länder utanför EU är ”ett riktigt stort problem”, enligt Per Alfredsson.

— Något måste göras för vi måste ha tillgång till spetskompetens från hela världen. Vårt företag drivs av innovation och vi vill ha forskning i världsklass. Inget land eller ens region är helt självförsörjande på den bästa kompetensen, säger Per Alfredsson till Tidningen Näringslivet.

Särskilt Sverige, ett litet land med en stor kunskapsindustri, kommer aldrig att vara självförsörjande på spetskompetens, konstaterar Per Alfredsson.

– Vår forskning i Sverige är så stor att vi inte kan bedriva forskning i världsklass enbart med människor från svenska universitet. Även om de är bra så är vi helt beroende av att kunna rekrytera även från länder utanför EU, säger Per Alfredsson till Tidningen Näringslivet.

Läs mer >> Sveriges Farmaceuter kritiska till höjt försörjnings­krav

Mest läst