Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedels­jätten lägger miljarder på ny fabrik

Det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk bygger ut sin tillverkningsfabrik i Danmark – satsningen väntas skapa 800 nya jobb.

Investeringen görs i läkemedelsjättens tillverkningsfabrik i Kalundborg och kommer att kosta 42 miljarder danska kronor, vilket motsvarar över 65 miljarder svenska kronor.

Avsikten med expanderingen är att skapa större utrymme för tillverkning. Idag är anläggningen 1 600 000 kvadratmeter och tillbyggnaden omfattar 170 000 kvadratmeter.

– Investeringen bekräftar vikten av att använda våra befintliga platser, inklusive i Danmark, som hörnstenar för inte bara den tillväxt vi ser utan också för att expandera så snabbt som möjligt genom att utnyttja all infrastruktur, kunskap och kompetens vi redan har, säger Henrik Wulff, vice vd för produktförsörjning, kvalitet och IT vid Novo Nordisk, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Vår fortsatta satsning på global kapacitet visar den tro vi har på vår nuvarande och framtida produktportfölj och dess relevans för människor som lever med allvarliga kroniska sjukdomar, säger han.

Nova Nordisk tillbyggnad av fabriken i Kalundborg omfattar 170 000 kvadratmeter.

Arbetet med tillbyggnaden påbörjas 2025 och ska vara färdigt 2029. Efter att anläggningen är färdigställd förväntar sig Novo Nordisk att det extra utrymmet ska skapa 800 nya jobbmöjligheter, idag jobbar cirka 4400 anställda där.

I Kalundborg tillverkar Novo Nordisk produkter för behandling av bland annat fetma och diabetes.

Mest läst