Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Skyldigheten med kontanter bör gälla alla apoteksvaror”

Riksbanken vill att alla varor på fysiska apotek ska kunna betalas kontant, inte bara de receptbelagda.

31 mars i år lämnade Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra, moderaternas tidigare partiledare, in sitt betänkande Betalningsutredningen. Hon hade på regeringens uppdrag utrett statens roll på betalningsmarknaden och hur den bör se ut i framtiden. I den föreslår hon bland annat att fysiska apotek ska vara skyldiga att ta emot kontant betalning, men bara för receptbelagda läkemedel.

Sedan dess har förslaget varit ute på remiss och i går, den 31 oktober, var sista dagen att lämna in remissvar.

Riksbanken, kanske den tyngsta remissinstansen av alla i sammanhanget, är kritiska till en rad punkter. Bland annat vill Riksbanken att det ska lagstiftas om att kontanter ska kunna användas för alla köp av vad de kallar för “livsnödvändiga varor” som apoteksvaror.

“Riksbanken anser att skyldigheten att ta emot kontanter inte ska begränsas till skatter, avgifter och receptbelagda läkemedel” står det att läsa i remissvaret.

“Enligt Riksbankens uppfattning ska näringsidkare som tillhandahåller livsnödvändiga varor och tjänster, som matvaror, drivmedel och apoteksvaror, som huvudregel vara skyldiga att ta emot kontanter på fysiska försäljningsställen. En generell skyldighet att ta emot kontanter på fysiska försäljningsställen skulle kunna införas i den nya lagen om betalningsmedel”, står det vidare.

I en intervju med Dagens Nyheter vidareutvecklar riksbankschefen Erik Thedéen resonemanget om varför det inte räcker med att ta emot kontant betalning för enbart receptbelagda läkemedel.

— Vi tycker att det är för snävt, säger Erik Thedéen till Dagens Nyheter och fortsätter.

— Det handlar dels om inkludering, dels om beredskapen som har blivit mer aktuell nu.

Hans bedömning är att om det inte regleras nu så är det en stor risk att det om tre eller fem år inte går längre.

— Staten måste bestämma det här för annars är det bankerna och företagen som bestämmer över frågan, och det menar vi vore olyckligt.

Nätverket Kontantupproret välkomnar Riksbankens ställningstagande.

— Riksbanken underkänner helt utredningens resonemang kring kontanterna. Om kontanterna ska fungera som betalmedel i framtiden måste det bli en lagstiftning som gäller större delen av handeln. Utredningen nonchalerar riskerna med ett kontantlöst samhälle och det är mycket välkommet att Riksbanken är tydliga i denna fråga, säger Björn Eriksson, tidigare rikspolischef och landshövding i Östergötland, som är ordförande i Kontantupproret i ett pressmeddelande.

Läs mer>> Utredning: Apotek ska vara skyldiga att ta emot kontanter

Andra läser