Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Utredning: Apotek ska vara skyldiga att ta emot kontanter

Apotek ska vara skyldiga att ta emot sedlar och mynt som betalning för receptbelagda läkemedel. Det föreslår Anna Kinberg Batra i betalningsutredningens slutbetänkande som överlämnades till finansdepartementet på fredagen.

Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra har på regeringens uppdrag utrett statens roll på betalningsmarknaden och hur den bör se ut i framtiden. Hon konstaterar att digitala betalningssätt och minskad kontantanvändning lett till färre bank- och värdetransportrån, men också gjort betalningsmarknaden mer sårbar för bedrägerier och störningar i el- och mobilnätet. Svagheter och sårbarheter som kan få effekter för hela samhället. Hon betonar att alla måste kunna betala både digitalt och kontant även vid kris, höjd beredskap och krig, vilket inte är fallet i dag.

Anna Kinberg Batra

Regeringens särskilda utredare Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra anser att fler än i dag måste få tillgång till digitala betalningar, att de digitala betalningarna behöver bli säkrare, samt att Sverige fortfarande behöver kontanter. Hon föreslår därför bland annat att fysiska apotek ska vara skyldiga att ta emot kontant betalning för bland annat receptbelagda läkemedel. 

Hon anser också att staten ska ha det grundläggande ansvaret för säkerhet och tillgänglighet i betalningssystemen, till exempel genom att garantera offline-betalningar vid kris och höjd beredskap i fysiska butiker som säljer livsnödvändiga varor, skriver hon i debattinlägg i Dagens Nyheter.

Läs mer >> Betalningsutredningens slutbetänkande

Mest läst