Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Du är din hjärnas enda dörrvakt”

Gör små ändringar och lite i taget så kommer du att märka skillnad. Ta bort stressorer stegvis och fyll på med det som får dig att må bra i stället. Var försiktig med vad du släpper in, för du är faktiskt din hjärnas enda dörrvakt, skriver Susanne Kunda i ett nytt blogginlägg.

Under Covidpandemin fick jag en dålig vana: jag läste nyheterna flera gånger om dagen. Hur många som hade gått bort i covid, hur hade sjukvårdspersonalen det och annat jag inte hade kontroll över men som gjorde mig orolig. Jag har kvar denna vana än idag men har börjat reflektera över hur det påverkar mig och min energi. Speciellt den senaste tiden med allt som händer i världen och i Sverige, det känns som att det blir värre och värre och att faran kryper allt närmare oss. Jag märker hur det påverkar min stressnivå och ökar grundspänningen i kroppen.

Huvudsaken är att jag fick en mycket bättre start på dagen

Idag är jag ledig från jobbet. Jag vaknade i morse och det första jag gjorde var att kolla mobilen. Jag hade en stark impuls att gå in i en nyhetssida men jag stannade upp och tänkte till: ”jag kommer antagligen att läsa något negativ som gör mig upprörd, och den känslan skulle nog följa med mig resten av dagen”. Istället blev det roliga katt- och hundvideos på Instagram vilket följdes av morgonyoga, en koffeinfri kopp kaffe och att skriva denna blogg. Allt detta gör mig avslappnad och glad. Nyheterna fick vänta till eftermiddagen, huvudsaken är att jag fick en mycket bättre start på dagen.

Det är förstås viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som pågår i världen, men vissa av oss gör det oftare än nödvändigt, medvetet eller omedvetet. Det påverkar oss och kan bli för mycket att hantera just nu tillsammans med jobbet, familjen och annat i livet. Det är särskilt viktigt nu att ta hand om oss själva och skapa avslappnande rutiner så att vi inte är jämnt alerta. Som ni vet så kan en hög nivå av vaksamhet/ansträngning med tiden tära på kropp och själ.

Om det som pågår i världen känns för mycket för dig just nu kan du börja med att inte spendera hela kafferasten med att prata om nyheterna, det kan stressa både dig och dina kollegor. Stäng av notifikationer från nyhetsapplikationer om du har sådana. Då bestämmer du själv när och hur ofta du läser nyheterna vilket skulle göra en stor skillnad bara det. Du kanske behöver se över vilka konton du följer på sociala medier för ett trevligare skrollande. Vissa följer nyhetskanaler på sociala medier, och redan då har för många plattformar för nyheter/nyhetsflöden. Samtidigt vore det bra att skapa en ny vana som ger dig avslappning och glädje, det behövs extra mycket i dessa tider.

Ta mer kontroll över vad du släpper in i din hjärna

Det är inte bara negativa händelser i världen som kan kännas för mycket, våra hjärnor matas med information och intryck hela tiden. Inte minst genom annonser på tunnelbanan, reklam på tv:n, sociala medier och så vidare. Det handlar om att rent generellt ta mer kontroll över vad du släpper in i din hjärna. Även om det inte är något negativt så tar det plats och energi från din hjärna.

Redan för fem år sedan började jag reflektera över all input som jag fick, särskilt från mobilen. Jag stängde av notifikationer från många applikationer, nu bestämmer jag själv när och hur ofta jag använder apparna. Efter ett tag fick jag lägre grundspänning, bättre koncentrationsförmåga och bättre minne. Vilket även ledde till att min stackars granne slapp knacka på för att jag hade glöm nycklarna i låset återigen.

Bara för att du har en vana så betyder inte det att du är fast med den

Gör det du kan göra, det som du har kontroll över är mer än du tror. Bara för att du har en vana så betyder inte det att du är fast med den. Gör små ändringar och lite i taget så kommer du att märka skillnad i din energi, grundspänning och koncentrationsförmåga. Ta bort stressorer stegvis och fyll på med det som får dig att må bra i stället. Var försiktig med vad du släpper in, för du är faktiskt din hjärnas enda dörrvakt!

Mest läst