Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Förbundets ordförande i Brisbane på FIP-kongress

Årets FIP-kongress hölls i Brisbane i Australien. Sveriges Farmaceuters ordförande Agnieszka Madej representerade förbundet.

Den internationella farmaceutfederationen FIP (International Pharmaceutical Federation), som representerar över fyra miljoner farmaceuter över hela världen, har kongress en gång per år.

I år hölls den i Brisbane i Australien och Sveriges Farmaceuters ordförande Agnieszka Madej var på plats för att representera förbundets medlemmar.

Teman som diskuterades i år var bland annat hållbarhet och digitalisering.

— Det finns stora skillnader i hur långt länderna kommit i digitaliseringsarbetet. Vissa länder har kommit långt, bland andra Sverige, medan andra är mer skeptiska till digitaliseringen då det inte alltid är lika självklart för alla att ha en smartphone och att använda kort i stället för kontanter, berättar Agnieszka Madej.

Ytterligare ett ämne som diskuterades var den globala läkemedelsbristen.

— Även i frågan om läkemedelsbristsituationer har Sverige kommit långt. Ett exempel som gavs var Läkemedelsverkets lista över restnoterade läkemedel. Fler länder har nu också börjat skapa sådana listor, säger Agnieszka Madej och fortsätter.

— Något jag saknade i diskussionerna om läkemedelsbristen var gränsdragningen mellan vad en farmaceut får och inte får göra utan att kontakta förskrivaren direkt. Här hoppas jag på vidare dialog och erfarenhetsutbyten länderna emellan.

Läs mer på om Agnieszka Madej deltagande vid årets kongress och om FIP på Sveriges Farmaceuters hemsida.

Mest läst