Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel att neka recept på blankett

Apotek fortsätter felaktigt att säga nej till pappersrecept, enligt Läkemedelsverket.
- Bra att myndigheterna reagerar när man ser att regler är otydliga, säger Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges farmaceuter.

Från och med maj 10 2022 är elektronisk förskrivning huvudregel vid utfärdande av recept. Syftet är att så mycket information som möjligt om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel ska finnas samlad i Nationella läkemedelslistan.

Det finns undantag från huvudregeln, bland annat vid teknisk störning eller om förskrivaren bedömer att patientens har ett skyddsbehov som bättre tillgodoses om hen får ett recept på receptblankett.

Men i Läkemedelsverkets senaste nyhetsbrev ”För dig som jobbar inom apotek” skriver myndigheten att de fortsatt får signaler om att apotek nekat att expediera recept som är förskrivna på receptblankett.

”För att säkerställa att patienter får tillgång till sina läkemedel, är det viktigt att apotek inte nekar expediering enbart utifrån att de är förskrivna på receptblankett”, skriver Läkemedelsverket och fortsätter:

”Det är förskrivaren som bedömer om något av undantagen ska tillämpas. Expedierande farmaceut ska inte bedöma förskrivarens motiv att förskriva på receptblankett”.

— Det är bra att myndigheterna reagerar när man ser att regler är otydliga, säger Agnieszka Madej, ordförande för Sveriges farmaceuter.

— Läkemedelsverket har här en viktig roll som uppmärksammar signalerna. Det är även angeläget med en kontinuerlig fortbildning på apoteken så att farmaceuter får rätt kompetensutveckling så att sådana här situationer inte uppstår, fortsätter hon.

Kravet på elektronisk förskrivning gäller inte recept för djur, livsmedelsanvisningar eller hjälpmedelskort. Apotek får alltså inte heller neka expediering av sådana förskrivningar som är utfärdade på blankett.

Här kan du prenumerera på Läkemedelsverkets nyhetsbrev “För dig som jobbar inom apotek”.

Läs mer>> Pappersrecept blir kvar längre

Mest läst