Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svensktillverkat adjuvans i nytt malaria­vaccin

Ett nytt malariavaccin till barn som rekommenderas av Världshälsoorganisationen WHO bygger på adjuvans som tillverkas i Uppsala.

Vaccinet kallas R21 och blir det andra att få en sådan typ av rekommendation av WHO. Vaccinet har utvecklats av forskare vid Oxford universitet och Serum Institute of India och bygger på adjuvans från Novavax som tillverkas i Uppsala.

Magnus Sävenhed, vd Novavax är stolt över bolagets del i vaccinets tillverkning.

– Detta är ett samarbete som Novavax har varit involverat i under många år och vi är idag mycket stolta. Denna milstolpe kommer sannolikt att påskynda och utvidga tillgången till ett säkert, effektivt och potentiellt livräddande vaccin för att bekämpa malaria, säger Magnus Sävehed, vd för Novavax svenska dotterbolag, i ett pressmeddelande.

Rekommendationen av R21 från WHO bygger på prekliniska och kliniska data. WHO har tidigare rekommenderat malariavaccinet RTS,S, som kommer att finnas tillgängligt i Afrikanska länder i början av 2024 och R21 väntas finnas tillgängligt i mitten av samma år.

Mest läst