Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny vd: “Vi måste värna parallell­­handeln så den finns kvar”

Nyligen sa Läkemedelshandlarna upp Fredrik Skepp. Nu har Andreas Rosenlund tagit över som ny vd.

Andreas Rosenlund är journalist i grunden och var med och startade tidskriften Expo i mitten av 1990-talet. 2001 gick han till Apoteket och har sedan dess arbetat inom apoteksbranschen och kommer senast från rollen som kommunikationsdirektör på Kronans Apotek.

Nu har han utsetts till ny vd för Läkemedelshandlarna som samlar de bolag som handlar med läkemedel inom EU/EES, och som har säljverksamhet i Sverige.

Andreas Rosenlund påbörjade sin tjänst 1 september.

— Jag fick frågan om jag kunde ta den här rollen och då tänkte jag att det kunde vara spännande. Parallellhandeln är ett intressant område som innebär att man får en prispress på patenterade läkemedel, vilket är svårt att uppnå annars. Samtidigt pågår en hel del kring beredskapslager, omsättningslager och sådant som kan påverka parallellhandeln mycket, säger Andreas Rosenlund.

Du menar den statliga utredningen om nationell samordning av försörjningsberedskapen, som presenterades 30 augusti i år, där det bland annat föreslås att läkemedelsföretagen själva ska finansiera beredskapsåtgärder som exempelvis säkerhetslager.

— Ja, precis. Där finns med att man ska ha sex månaders lagerläggning och det blir svårt för läkemedelshandlarna. Det är en spotmarknad där det finns tillgång till vissa läkemedel under en kortare tid. Där måste det finnas ett regelverk som tar hänsyn till det och ser till att den här handeln finns kvar, säger Andreas Rosenlund.

— Det handlar både om att få prispress och att få förbättrad tillgång på läkemedel, men också att marginalerna för apoteken stärks.

Samtidigt har andelen parallellt handlade läkemedel i Sverige minskat kraftigt och gått ned jämfört med föregående år från 11 till 8 procent perioden januari till juli?

— Det hänger framförallt ihop med den svaga kronan som påverkar mycket. Där jobbas det på andra håll för att stärka den så det får vi hoppas ger resultat så att kronan stärks.

I slutet av augusti lade Läkemedelshandlarna ned sitt servicebolag Läkemedelshandlarna i Sverige AB och sa upp dåvarande vd:n Fredrik Skepp. Han sa då till Läkemedelsmarknaden att Läkemedelshandlarnas styrelse gjorde bedömningen att organisationen inte längre hade en ekonomi som kan finansiera anställningen av en heltidsanställd vd?

— Det var inte riktigt korrekt. Styrelsen har frågat mig om jag kan gå in och ta den här rollen och det har jag sagt ja till. Jag kommer att vara talesperson för Läkemedelshandlarna och företräda dem. I samband med det gör man också en del andra anpassningar och besparingar i verksamheten.

Vad ser du som den stora utmaningen i din nya roll?

— Jag tror det handlar väldigt mycket om att få parallellhandeln att ses som en viktig del av försörjningen och av läkemedelssystemet i Sverige. Att vi fyller en viktig funktion. Det är en generell utmaning för oss att jobba med. Vidare att det regelverk och de lagar som finns tar hänsyn till de förutsättningar som just läkemedelshandeln har. Som jag nämnde så är det en spotmarknad där det blir andra förutsättningar än för exempelvis de forskande läkemedelsföretagen eller generikaföretagen, säger Andreas Rosenlund.

— Men den mest brännande frågan är det här med beredskaps- och omsättningslager. Där gäller att man värnar parallellhandeln och ser till att den fungerar även framöver.

Sedan i våras skriver Andreas Rosenlund bloggtexter för Svensk Farmaci, något han kommer att fortsätta med i sin nuvarande roll.

Läs mer:

Läkemedelshandlarna säger upp vd:n Fredrik Skepp

Andreas Rosenlund är ny bloggare på Svensk Farmaci

Mest läst