Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Regionen vill spara pengar genom att tillverka egna läkemedel

Läkemedelschef Mathias Landerdahl säger att det skulle minska svinnet. Nu görs en snabbutredning för att undersöka om det är möjligt.

Region Kalmar Län måste sänka sina kostnader. Bakgrunden är den försämrade ekonomin som drabbat samtliga regioner i Sverige, där alla räknar med underskott 2023. För Region Kalmar läns del pekar den senaste prognosen efter juli månad på ett underskott på 393 miljoner kronor – 240 miljoner sämre än budget.

Regionen har lagt fram ett sparförslag som ska kapa kostnaderna med 200 miljoner kronor fram till 2025.

Alla verksamheter påverkas och pengarna ska sparas genom att bland annat hyrpersonalen inom vården börjar fasas ut med start 1 oktober, införandet av digitala kallelser och “minskning av antalet undersökningar, provtagningar och behandlingar som inte är till nytta för patienten”.

I förslaget finns också med att ska se över möjligheten till egen läkemedelstillverkning. Läkemedelskostnaderna står i dag för en miljard kronor om året för regionen.

Bild på Mathias Landerdahl.

Mathias Landerdahl, apotekare och läkemedelschef i Region Kalmar län.

Nu gör regionen en snabbutredning för att undersöka om det är möjligt. Mathias Landerdahl, apotekare och läkemedelschef i Region Kalmar län säger att egen tillverkning skulle minska svinnet.

— Behöver man läkemedlet till en patient här och nu så får man bryta en ampull och använda det man behöver och resten behöver kasseras. Tyvärr är det så som vi behöver bete oss, säger Mathias Landerdahl till Sveriges Radio P4 Kalmar.

Man kan inte ge överbliven medicin till andra enheter men om man har egentillverkning av läkemedel så kan man styra mer fritt över det och därför ta vara på mer förklarar Mathias Landerdahl.

Reaktionerna på förslaget har i stort varit positiva men det finns en del frågor från fackligt håll till exempel om det här skulle innebära högre arbetsbörda för läkarna, farmaceuterna och sjuksköterskorna som i dag har hand om läkemedlen, enligt Marie Eklind från Vårdförbundet.

Exakt hur egentillverkning av medicin skulle påverka arbetsbelastningen är för tidigt att svara på men Mattias Landerdahl säger till P4 Kalmar att utredningen väntas gå fort och att svaren på frågorna kommer inom ett par månader.

Läs mer:

Läkemedelsrond sparade en halv miljon kronor

“Farmaceuternas kompetens behövs i hela vaccinkedjan”

Mest läst