Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Farmaceuternas kompetens behövs i hela vaccinkedjan”

Runt om i landet jobbar farmaceuter långa dagar för att säkerställa att vaccineringen mot covid-19 kan rulla på så fort som möjligt. Det kan vara tvära kast, som när förväntade leveranser uteblir eller Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer. 

– Jodå, vi vet att vi lever, säger Mathias Landerdahl, apotekare och läkemedelschef i Region Kalmar län, med ett litet skratt och fortsätter:

– Som farmaceuter är vi ju med i hela kedjan, vilket är väldigt bra för vår kompetens behövs verkligen i alla delar.

Mathias Landerdahl berättar att två av regionens farmaceuter jobbar med beställning och distribution av vaccinet och ytterligare två–tre har hand om rutiner, riktlinjer och att ta fram fakta, dokumentation och underlag.

– Det är en helt annan grej att skicka ut läkemedel än exempelvis handskar, men det är inte bara en logistikfråga. Vi måste titta på biverkningar, effekten av olika vaccin, vilka sprutor som ska användas och vilket vaccin som ska skickas vart. Det börjar bli ganska komplicerade matriser, säger Mathias Landerdahl.

Han jämför med svininfluensan då det handlade om en sorts vaccin och en dos.

Bild på Mathias Landerdahl.

Mathias Landerdahl, apotekare och läkemedelschef i Region Kalmar län.

– Nu har vi tre olika vacciner i omlopp och förväntar oss två till under våren. Och nu när det är väldigt, väldigt snål tillgång måste man tänka väldigt mycket mer på vad som ska vart.

Inte blir det lättare av att de olika vaccinerna ska hanteras och förvaras på olika sätt, att de har olika effekt för olika åldersgrupper eller att doserna kommer förpackade om upp till 100 doser, som kanske egentligen hade behövt fördelas ut till flera olika verksamheter.

Arbetet hade knappast gått ihop om det inte hade varit för att delar av den vanliga vården och andra utvecklingsarbeten har satts på vänt under pandemin.

– Det är nog vår räddning, det hade inte gått utan prioriteringar, säger Mathias Landerdahl.

Själv jobbar han just nu uppemot 12–14 timmar om dagen, och värre har det varit i perioder. Det hade inte gått utan en förstående partner, säger han, och den tid under helger som går att få loss för att umgås med fru och sönerna, sex och nio år gamla, är otroligt värdefull.

– Samtidigt är det klart att det är lite roligt att få vara med om det här, att få vara mitt i alltihopa. Det ska jag inte sticka under stol med.

Som läkemedelschef håller Mathias Landerdahl i den övergripande planeringen på regionnivå, som en del av regionens särskilda organisation, tillsammans med regionens vaccinationssamordnare. Grupperna behöver ses flera gånger i veckan, eftersom förutsättningarna ändras hela tiden.

Det är just det som är den största utmaningen, tycker Mathias Landerdahl; att leveransprognoserna hela tiden ändras nära inpå den förväntade leveransen – och varje gång till det sämre.

– Det är tufft att hela tiden planera om och samtidigt hålla modet uppe hos dem som ska utföra vaccinationerna, säger han.

När Folkhälsomyndigheten ändrade sin rekommendation, och åldersgränsen för personerna inom fas 2 sänktes, tvingades man dessutom styra om helt över en natt.

– Jag är otroligt tacksam över personalgruppen i Läkemedelssektionen, som ställer upp för mig och varandra och tar sig an alla nya utmaningar. Det är fantastiskt att se hur mycket man klarar när man gör det tillsammans – saker man aldrig skulle ha trott var möjliga för ett år sedan, säger Mathias Landerdahl.

Han och hans medarbetare har onekligen lyckats bra. Region Kalmar län toppar tillsammans med Gotland listan över andel vaccinerade invånare. Något Mathias Landerdahl är ödmjuk inför, han påpekar att förutsättningarna ser väldigt olika ut i olika regioner. Men en framgångsfaktor tror han är att regionen redan tidigare hade en god samverkan med kommunerna.

– De som behövde börja med att upparbeta samverkan fick en trögare start, konstaterar han.

Region Kalmar län har dessutom valt att inte spara vaccin till dos 2, som en del andra regioner har gjort.

– Vi som jobbar med läkemedelsförsörjning vet ju hur det kan vara med prognoserna även i vanliga fall, men samtidigt är ju direktiven att det ska gå fort. Det måste vi förhålla oss till, säger Mathias Landerdahl.

Hittills har det gått bra, tack vare god och långsiktig planering, som dock hela tiden behöver anpassas efter nya förutsättningar och besked.

Tror du fortfarande på målet att alla ska vara vaccinerade till sommaren? 

– Det ser svårare och svårare ut, det är på gärdesgården. Men det enda som begränsar oss är tillgången på vaccin, kommer bara vaccinet så kör vi.

Andra läser